Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

INZ00048 - Het mirakel van Amsterdam

Een legende (internet), maandag 26 juni 2006

het mirakel van amsterdam.jpg

Hoofdtekst

In het 1345 gebeurde er een wonder in Amsterdam waardoor Amsterdam bekend werd als bedevaartsplaat.
Op 15 maart van dat jaar voelde Ysbrant Dommer, 65 jaren oud, zich zo ziek dat hij een pastoor naar zijn huis aan de Lane (de oude naam van de Kalverstraat) liet komen om hem het Heilige Sacrament der Stervenden toe te dienen. De pastoor gaf hem de hostie en bad voor zijn ziel. Later op de moest de zieke man overgeven waarbij de hostie terug kwam. Zijn vrouw, die hem verpleegde, zag wat er gebeurde en wierp de hostie in het vuur, om ontheiliging te voorkomen. De volgende ochtend kwam een vrouw, vermoedelijk zijn dochter, naar de kamer om het vuur nog wat op te rakelen, omdat ze plotseling was overvallen door "ongesont van groter coude". Tot haar schrik zweefde de hostie ongeschonden in de oplaaiende vlammen. De vrouw stak har hand in het vuur en pakte de hostie, zonder dat de vlammen haar huid brandde. Na beraad besloten de vrouwen de hostie in een kledingkist te bewaren.
Bij thuiskomst van de man van de dochter vertelden ze hem dit verhaal. De man, Coppe genaamd, wilde de hostie zien en pakte hem uit de kledingkist. Tot zijn schrik bewoog de hostie in zijn hand. Hierop haalde hij de pastoor erbij. Deze nam de hostie mee aan de kerk en besloot het voorval verder stil te houden. Toen de pastoor na een tijdje de hostie wilde bekijken, zag hij dat de hostie was verdwenen. Uiteindelijk werd de hostie weer gevonden door de vrouw van Coppe in de dekenkist. De pastoor nam de hostie wederom mee terug naam de kerk drukte de familie op het hart er met niemand over te praten. De vrouw van Coppe kon zich niet bedwingen en vertelde het de buurvrouw. Spoedig had het nieuws zich over de hele stad verspreid. Coppe, die inmiddels erg kwaad op zijn vrouw was geworden, zat met zijn zoontje op de knie bij de haard. Zonder enige aanleiding viel het jongetje van de knie op de grond. Hij had zich waarschijnlijk erg pijn gedaan, want hij schreeuwde het uit van de pijn. Toen Coppe het kind weer op de schoot nam, viel hij weer op de grond en schreeuwde nog harder. Coppe vermoedde dat de hostie hier schuld aan had en nam het jongetje mee naar de kerk. Zo gauw ze de drempel over waren stopte het jongetje met huilen en was er niets meer aan de hand. Toen de hostie de volgende dag wederom in de dekenkist werd gevonden, besloot de pastoor het wonder uit te dragen.
Door de schout en schepenen van Amsterdam en Floris van Boekhorst, baljuw van Amstelland werd het mirakel onderzocht. Zij maakte het mirakel officieel. Omdat het verhaal ook rond Amsterdam steeds bekender werd kwam er al snel een stroom van pelgrims op gang. Hiervoor werd in 1347 een kapel geopend op de plaats waar het huis had gestaan. Ook werd er ten behoeve van de pelgrims een weg naar de kapel aangelegd, welke de 'heilige weg' werd genoemd.

Onderwerp

SINLEG 0217 - Die Hostie bleibt im Feuer unverletzt.    SINLEG 0217 - Die Hostie bleibt im Feuer unverletzt.   

Beschrijving

Amsterdam werd bekend als bedevaartsplaats vanwege een hostie die ongedeerd bleef. Een man die ziek was kreeg de hostie toegediend door de pastoor. Vervolgens moest de man overgeven, waarbij de hostie heel naar buiten kwam. Zijn vrouw wierp de hostie in het vuur. De volgende dag werd de hostie gevonden door de dochter, zij haalde die uit het vuur zonder haar huid te branden en vertelde dat aan haar man Coppe. De hostie werd in de kledingkist gestopt en omdat hij zou bewegen werd de pastoor erbij gehaald. Ze mochten van de pastoor niets over het voorval vertellen en hij nam de hostie mee naar de kerk. De vrouw van Coppe vertelde het toch aan de buurvrouw. Op een dag viel de zoon van Coppe op de grond en had heel veel pijn. Telkens als hij weer overeind kwam viel hij weer. Ze gingen ermee naar de kerk en was toen genezen. In 1347 werd er een kapel geopend op de plaats waar het huis had gestaan. De weg richting die kapel heet de heilige weg.

Bron

Van de (opgeheven) website: Volksverhalen van Amsterdam (Ingezonden in de Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut)

Commentaar

26 juni 2006
Die Hostie bleibt im Feuer unverletzt & SINLEG 0236, Hostie kehrt zurück.

Naam Overig in Tekst

Amterdam    Amterdam   

Ysbrant Dommer    Ysbrant Dommer   

Heilige Sacrament der Stervenden    Heilige Sacrament der Stervenden   

Coppe    Coppe   

Floris van Boekhorst    Floris van Boekhorst   

Naam Locatie in Tekst

Lane    Lane   

Kalverstraat    Kalverstraat   

Amstelland    Amstelland   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21