Een mop (mondeling), 1980 - 1989

Hoofdtekst

Meneer pastoor moet een paar dagen weg en hij draagt de koster op om zolang zijn werk waar te nemen.
"Tja," zegt de koster, "maar da's toch wel moeilijk werk, meneer pastoor. Als er mensen komen biechten, weet ik niet wat voor boete ik ze moet opleggen."
"Och, da's niet zo moeilijk, daar is gewoon een lijstje voor," zegt meneer pastoor en laat het zien: "Kijk maar: vloeken, drie Onze Vaders, liegen, vier Weesgegroetjes... Hier heb je het lijstje."
Meneer pastoor is nog niet weg, of er komt een boer biechten. De boer biecht op: "Ik heb mezelf afgetrokken."
De koster kijkt op het lijstje, maar aftrekken staat er niet op. Snel verlaat de koster de biechtstoel en belt een collega in een andere parochie op.
"Wat geeft meneer pastoor voor aftrekken?" vraagt de koster.
"Och," zegt de collega, "meestal een gulden of een ijsje."
(Theo Meder, gehoord in de jaren '80)

Beschrijving

De koster moet een tijdje het werk van de pastoor waarnemen en krijgt een lijstje met zonden en straffen voor bij de biecht. Als een boer komt biechten dat hij heeft gemasturbeerd, blijkt deze zonde niet op het lijstje voor te komen. De koster belt naar een collega in een andere parochie en vraagt wat meneer pastoor voor masturberen geeft. De collega antwoordt: "Meestal een gulden of een ijsje."

n.v.t.

Onze Vader [Pater Noster]    Onze Vader [Pater Noster]