GBABY096 - Kannibalen tegen wil en dank

Een broodjeaapverhaal (boek), vrijdag 24 september 1976

Kannibalen tegen wil en dank
`We hebben altijd geweten dat in Italië de gekste dingen kunnen gebeuren. Maar wat ik nu heb gehoord overtreft alles. In het plaatsje Gambolo in Lombardijen gebeurde dezer dagen iets dat de gehele bevolking al dagenlang bezig houdt. Er woont daar een braaf gezin dat kort geleden een pakje ontving van familieleden in Argentinië, waar meer dan 1 miljoen Italiaanse emigranten wonen.De mensen maakten het pakje open, vonden daarin een blikje, zonder opschrift, met een poeder dat, zoals het hoofd van het gezin met gezag vaststelde, niet slecht smaakte. Naar Italiaanse gewoonte werd dit poeder over de soep gestrooid en iedereen vond dat de soep hierdoor een stuk lekkerder was geworden.Maar wie beschrijft de schrik van het gezin toen enkele weken daarna een brief uit Argentinië aankwam die dit pakje had moeten begeleiden. Toen bleek dat het pakje de as van de overleden grootvader bevatte! Iedere Italiaanse emigrant heeft namelijk de vurige wens in zijn geboorteplaats, temidden van zijn overleden familieleden en voorvaderen te worden begraven.Wie niet voor zijn dood terugkeert naar zijn dorpje in de Abruzzen of op Sicilië, laat — in strijd met alle voorschriften van de katholieke kerk — zijn as naar huis sturen. Bij de nogal onregelmatige bestellingen van de Italiaanse posterijen komen dan dit soort vergissingen voor. Vooral onmiddellijk na de tweede wereldoorlog gebeurde zoiets vaak.'
(Dr. K.J. Hahn: `Ongewilde kannibalen', in: Algemeen Dagblad, 24 september 1976)

Onderwerp

VDK 1339J* - As van gecremeerde voor specerijen aangezien    VDK 1339J* - As van gecremeerde voor specerijen aangezien

ATU 1339G    ATU 1339G

BRUN 03155 - The Accidental Cannibals    BRUN 03155 - The Accidental Cannibals

Beschrijving

Een gezin ontvangt een pakje van verre familieleden. Het is een blikje met een poeder, dat door het gezin over de soep wordt gestrooid. Enkele weken later ontvangt men een brief met daarin de medeeling dat het pakje de as van de overleden grootvader bevatte.

Peter Burger: De gebraden baby. Amsterdam, 1995, p.125

As van gecremeerde voor specerijen aangezien & BRUN 03155 The Accidental Cannibals