GBABY101 - Cola lost alles op

Een broodjeaapverhaal (boek),

Cola lost alles op
Aan cola worden zowel kwaadaardige als goedaardige eigenschappen toegeschreven: voor de een is het een wondermiddel, voor de ander een vergif. Cola als medicijn, als antiroest- en als anticonceptiemiddel: cola lost alles op.
Het bekendst is de agressieve uitwerking van cola op allerhande materialen. Zeer plastisch werd die eigenschap uitgedrukt door een van de honderd studenten die de Amerikaanse folklorist L. Michael Bell op pad stuurde om Cokelore te verzamelen:
"Van veel cola drinken wordt je keel zo doorschijnend dat je de belletjes door je slokdarm kunt zien zakken.
"In Nederland hoorde ik:
- Als je een stukje vlees in een glas cola laat liggen, slaat het na een paar uur wit uit.
- Biefstuk lost op in cola.
- Roestige spijkers worden weer glimmend als je ze in de cola laat liggen.
- De werknemers van de scheepswerven Boele en Verolme gebruiken cola om vastgeroeste schroeven los te maken.
- Munten en tanden zijn opgelost na een nachtje in cola. Als je een stuiver een nacht op een stukje aluminiumfolie in een glas cola laat liggen, is de stuiver de volgende ochtend verdwenen en zit er een gat in de folie.
- In een Coca-Colafabriek in Brazilië is een arbeider in een vat cola gevallen. Zijn collega's hebben alleen de kunststof knoopjes van zijn overhemd teruggevonden.
- Cola met geraspte nootmuskaat is een geestverruimend middel.
- Een glas cola met een aspirientje is een krachtig lustopwekkend middel. Een briefschrijfster meldt een gerucht over een discotheek in Den Haag, waar jongemannen Chefarine 4 in de cola van aantrekkelijke meisjes zouden doen om zich van willig gezelschap voor de nacht te verzekeren.

TM 6001 - Coca cola-lore    TM 6001 - Coca cola-lore

Beschrijving

Aan Coca-Cola worden zowel kwaadaardige als goedaardige eigenschappen toegeschreven: Cola als medicijn, als anti-roest- en als anticonceptiemiddel. Bovendien worden veel dingen opgelost in cola. Cola met een aspirientje is een lustopwekkend middel.

Peter Burger: De gebraden baby. Amsterdam, 1995, p.135

Coca cola-lore