Een broodjeaapverhaal (boek),

Hoofdtekst

Het volgende verhaal werd zowel over Scheltema als over zijn excentrieke stadsgenoot Jan Pen verteld. Uit een interview met de laatste (1994):
`Over Pen deden in Groningen onder studenten allerlei gruwelverhalen de ronde. De bekendste is, dat hij thuis mondeling tentamens afnam en eens op een warme dag een student in zwembroek ontving.
"Ga maar even naar huis, wat makkelijkers aantrekken," zou hij gezegd hebben.
Student dus blij naar huis — de professor is in een goed humeur! — en belt gemakkelijk gekleed opnieuw aan bij Pen. Waarop deze gekleed in driedelig kostuum de deur opent en de student boos toevoegt dat hij in die onbehoorlijke kledij natuurlijk geen tentamen kan doen.'
Gevraagd hoeveel waarheid hierin school, antwoordde Pen: `Die verhalen ken ik. Maar het is onzin, er is niets van waar. Ik nam wel eens tentamens af in een trui en ik droeg sandalen, ook op college trouwens. Daarover is nog door corps-studenten geklaagd. Maar van dit verhaal klopt niets.'

Beschrijving

Een professor die thuis tentamens afneemt, ontvangt op een warme dag in zwembroek een student en vertelt hem iets makkelijkers aan te trekken. Als de student vervolgens gemakkelijk gekleed verschijnt, doet de professor in driedelig kostuum de deur open en vertelt de student dat hij in die onbehoorlijke kledij natuurlijk geen tentamen kan doen.

Peter Burger: De gebraden baby. Amsterdam, 1995, p.159

Scheltema    Scheltema