Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ABIJMA11

Een mop (boek), woensdag 28 juni 1961

88.jpg

Hoofdtekst

Men moet intussen ook oppassen zelf niet de dupe te worden van Bijma's vertelkunst. Als het gesprek naar aanleiding van dat stuk hoogveen over de vroegere vervening gaat en de naam Blauhûs valt - een hooggelegen boerderij aan een oude veenvaart bij Boelenslaan - zegt Bijma tot zijn bezoeker, die al is opgestaan: "Ja, daar waren eens arbeiders aan het slatten (slootschoonmaken), toen een van hen te diep in de bodem van de vaart groef. Ineens hoort hij een stem uit de diepte, die roept: "Tryntsje, het begint te regenen van boven, haal je linnengoed in." Dat was iemand in Amerika, zie je."
De bezoeker vliegt er niet in en zegt, dat dit een zaakje is van "wie het 't laatst verteld heeft, leeft nog." Vrouw Bijma lacht goedkeurend. "Krekt," zegt ze. Het is tegen tienen en het grote licht gaat uit. De gast staat op.

Onderwerp

VDK 1882B* - Een gat door de aarde    VDK 1882B* - Een gat door de aarde   

Beschrijving

Bij het baggeren van een vaart graaft iemand te diep, en hoort aan de andere kant van de wereld iemand zijn vrouw roepen dat zij het wasgoed moet binnenhalen, omdat het begint te regenen.

Bron

S.J. van der Molen. Een avond bij Anders Bijma, volksverteller, in: S.J. van der Molen. Ta de Fryske Folkskunde. Grins 1966, p.193

Naam Overig in Tekst

Tryntsje    Tryntsje   

Bijma-Tuinstra, Attje    Bijma-Tuinstra, Attje   

Trijntje    Trijntje   

Naam Locatie in Tekst

Boelenslaan    Boelenslaan   

Amerika    Amerika   

Blauhûs    Blauhûs   

Blauwhuis    Blauwhuis   

Plaats van Handelen

Boelenslaan    Boelenslaan   

Kloekenummer in tekst

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:20