SINVNS07 - Het kruusien van Fideldideldom

Het kruusien van Fideldideldom
Er was er ies en keunig en 'nen keuniginne en die hadde drie prinsessies.
Op en dag zie de voader tiegen haarluu: "Kinders, ik mot op reis," en toen teugen de oldste prinses: "Wat mot ik oe meebrengen ?"
"Niks voader, as je maar gesond weerum kumt."
"Nee, ik mot oe toch wat meebrengen."
"Nou, bring mie dan mee en golden poppe."
"En wat mot ik oe meebrengen?" zie hie.
"Veur mie en zulveren wiege."
En toen zie de keunig tiegen zien jongste wicht: "Wat mot ik oe meebrengen?"
"Niks voader, moar kom moar gouw weerum."
"Toe, zeg maor wat oe 't liefst wilst hebben?"
"Nou, dan 't liefste en kruusien van fideldideldom."
En de voader gieng op reis, en toen hie weerum kwam, gaf hie an elk wat ze vroagt hadden.
Eerst waren ze arg bliede, moar toen de twie oldste het kruusien zagen, wolden ze dat liever hebben, moar de keuniginne zie: "Elk mot zien eigens speulgoed holden."
Toen zieën de twie oldsten teugen de jongste: "Geiste met uut kuieren?" en toen hadden ze soamen overlegd: ze zollen heur het kruusken afnemen, en toen ze heel var in 't bosch waren, dieden ze dat ook, en toen bonden ze heur handen en voeten vast met heurlie doeken en ze gooiden heur in en kule en toen gooiden ze er blaren en takken op, en gingen noa huus, en toen de keuniginne vroeg: "Woar is je zussien?" zieden zie, "'k Wiet het niet," en toen gingen alle knechts en meiden en de keunig zelf noa buten om er te zuuken en ze hadden al ien hiele dag ezocht en hoar niet evunden.
Toen gingen ze mei anestoken holkenspoanders nog weer 't bosch in, en toen heurden ze een stemmigien, dat riep: "Al om 't kruusien van fideldideldom hebben mien zusters mie vermoord," en toen liep de keunig er op af en doar vond hie zien lieve wicht, en hie droeg hoar zelvers noar 't kastiel.
En toen kwam de dokter en die zie, ze was niet hillemoal dood, en die moakte hoar weer better, en toen vruug de keunig hoe of 't kummen was, en toen vertelde zie het, en toen waren de keunig en de keunigin zoo niedig, dat zie de poppe en de wiege ook an hun zieke kiend goaven, en de twee oldste prinsessies mosten en moand lange in de toren zitten op woater en brood.
(Drente; verteld in 1894 door S.C. Timmers-Groothuys; Handschrift Boekenoogen)

AT 0780 - The Singing Bone    AT 0780 - The Singing Bone

Beschrijving

Een vader gaat op reis en vraagt wat hij voor zijn dochters mee zal nemen. Ze krijgen alledrie wat ze gevraagd hebben. De twee oudste dochters zijn echter jaloers op de jongste, omdat die een kruisje heeft gekregen. Ze nemen haar mee het bos in en stelen daar het kruisje van haar. Ze gooien haar in een kuil. Als het meisje weer gevonden wordt moeten de twee zusters hun cadeautjes aan de jongste afstaan. Bovendien moeten de twee voor straf een maand lang in de toren zitten op water en brood.

J.R.W. Sinninghe: Vijftig Nederlandse Sprookjes, Amsterdam 1942, p. 25-26

Handschrift Boekenoogen