SINVNS25 - De koevermoete en de raoskop

Een mop (boek), 1889

De koevermoete en de raoskop
Dao worre us twiee jongetrouwdje.
"Jao," zach de vrouw tieege eure mins, "ich heb mer ei gebrek, ich li-j aaf en tow aon de Koevermoete."
"Zoee, en waat is det vuur un zikdje?"
"As ich det veul aankaome, dan mot ich mich hieel stil achter de stoeef zètte um waat te koevere en dan moog ich niks ete as kukskes en fieen gebekskes."
"Zoee," zach de mins, "es det 't ongemaak. Dan wil ich tich now auch mer vertelle, dat ich auch aan un kwaal li-j, ich heb aaf en tow de Raoskop."
"En waat is det vuur un zikdje?"
"Jao, as ich det krieg, dan begin ich un herrie te make van belang, dan gaon ich te kieer wij unne raozendje. Ich pak mich dan 't ieerste 't beste vuurwerp en ich begin te slaon, of ter duvel los es."
"Vè zulle 't aafwachte," zach de vrouw.
Un klein vieertieen daog later krieeg de vrouw opeins de Koevermoete. Ze ging hieel lui achter de stoeef zitte, oot mer kukskes en gebekskes en die-j geine slaag werrek. En dat deurdje zoee den hieele merrege. Mer 's middes kwoom de mins thoe-es en hè vong geien ète op te stoeef.
"Erm vrouwke, beste nog neet genèze ?"
"Och, och, auw, auw!"
"Det ês toch te èrg, want ich veul, det ich auch neet good wêr, ich veul det ich den Raoskop krieg."
En toen brook de Raoskop los. Hè pakdje 't raokelieezer en sloog op taofel, steul en benk en hè vergoot den ruk van z'n vrouw auch neet. De vrouw vluchdje oeet ur werm hukske de straot op en ze kaakdje wi-j ei mager verreke.
Noeets hieet de vrouw de zikdje nog truk gekrieege, ze wass in eine kieer van de Koevermoete genèze.
(Limburg, Weert; in 1889 opgetekend; vgl. 't Daghet in den Oosten V, blz.77-78; opnieuw in dialect overgebracht door Mr. David de Kok O.F.M.)

AT 1372* - The Wife's Disease    AT 1372* - The Wife's Disease

ATU 1372*    ATU 1372*

Beschrijving

Er is een echtpaar waarvan de vrouw af en toe last krijgt van een kwaal, die zij Koevermoete noemt: zij kan dan alleen maar stilzitten en koekjes en gebakjes eten. De man zegt dat hij af en toe last heeft van Raaskop, een ziekte waarbij hij als een razende tekeer gaat. Op een dag lijdt de echtgenote inderdaad aan Koevermoete. De luiheid van de vrouw wekt na verloop van tijd de Raaskop bij de echtgenoot op: hij slaat de meubels aan stukken en geeft zijn vrouw ervan langs. Sindsdien is ze genezen van de Koevermoete.

J.R.W. Sinninghe: Vijftig Nederlandse Sprookjes, Amsterdam 1942, p. 50-51

The Wife's Disease