Een broodjeaapverhaal (internet), zaterdag 10 februari 1996

Hoofdtekst

Ooit belde een onzer redacteuren in paniek 's nachts 06-11 omdat er tegen zijn gevel brand gesticht was en de vlammen twee etages hoger aan de ramen likten. Gewapend met een wollen deken en een poederblusser werd de gloeiend hete voordeur geopend en aan het blussen begonnen. In de toegestroomde menigte stonden twee politie-agenten toe te kijken, die werd toegeroepen dat de brandweer "reeds is gewaarschuwd". Het onsterfelijke antwoord was toen: "Ja, dat weten we, die hebben wij weer afgebeld".
Vermoedelijk was dit geen onjuiste beslissing, na een afweging van de ernst van de brand - een aangestoken bromfiets -, het gevaar voor de woning en het initiatief van de bewoners. De brand was binnen tien minuten geblust. Toch stond de betreffende burger-in-nood aan de grond genageld, al was het maar omdat beide agenten zich beperkten tot het op afstand houden van de toeschouwers. Zij lieten hun brandblusser liever in de auto, voor een volgende gelegenheid.

Beschrijving

Een man belt 's nachts het alarmnummer omdat er brand is gesticht tegen zijn gevel. Als hij de brand te lijf gaat met een poederblusser en een wollen deken, staan in het publiek twee politie-agenten werkeloos toe te kijken. De man roept de agenten toe dat de brandweer al gewaarschuwd is. De agenten antwoorden: "Ja, dat weten we, die hebben wij weer afgebeld."