Kooijman1668 - Geen Titel

Een sage (mondeling), vrijdag 06 september 1963

Hoofdtekst

Iemand uit de buurt van Braadaal was naar de kermis geweest in Beusichem. Hij had afgesproken met een meid uit Beusichem, maar hij ging met een ander. Die meid met wie die afgesproken had, dat was een toverheks. En elke nacht daarna kwam die meid 'm plagen. Hij hoorde ze binnenkomme, d'r klompe uittrekke. Maar dat wist iet niet, hij wist niet wie 't was. Hij zag niks, maar dien druk had ie, dan zat ze boven op z'n rug, boven op z'n borst. Dat wier zo erg, hij nam 't mes mee naar bed. Maar dat wier op z'n eige keel gezet. De hele morge heb die an z'n strot lope voele of die d'r niet af was. Toen is die gegaan naar de duvelbanner in Beesd. Die zee: ,,Ga maar naar huis. Nog één keer zal je ze ziene en dan zal je ze kenne''. Toen is die weer naar huis gegaan. en toen 's nachts hoorde hij ze weer komme. Toen reze d'r drie vrouwe op z'n bed omhoog. En hij zegt: ,,Die zonge zo verschrikkelijk mooi as ik nog nooit heb gehoord''. Twee zakte er weg, d'r schoot d'r een over en dat was die Beusichemse meid. Toen wist ie wie 't was. Na die tijd heb die nooit meer last gehad.

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek

Beschrijving

Een jongen is behekst, nadat hij een heks heeft bedrogen. Hij ging naar de duivelbanner en die heeft hem er vanaf geholpen.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 229-230.

G263.4.0.1 - Illness caused by curse of witch.    G263.4.0.1 - Illness caused by curse of witch.

Beusichem    Beusichem