Een sage (mondeling), vrijdag 06 september 1963

Hoofdtekst

Een broer van m'n moeder in Middelkoop die ging als jonge naar de catechisatie in Leerbnroek. Toen ginge ze met z'n drieë, drie jonges, ze hadde ieder een cent gehad en daar hadde ze een sigaar van een cent van gekocht. Dat was zo'n eenzame weg, zo'n tweeënhalve kilometer, een weg zonder huize. Maar die jonges hadde geen vuur. Toen zagge ze iemand lope, ze ginge vuur vrage, maar ze schrokke d'r eige rot van die vent. Nou weet ik niet meer of tie in 't wit was met een zwarte hoed of dat ie in 't zwart was met een witte hoed, maar hullie ginge teruguit. Toen ginge ze weer verder, maar eve later kwam die weer uit een dove sloot kruipe. Maar een eindjie verder ging die weer weg. Toen hadde ze weer zo'n drie-, vierhonderd meter gelope en toen was tie d'r weer!

Tijdens een wandeling zijn drie mannen gevolgd door een vreemde man.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 230.

Middelkoop    Middelkoop

Leerbroek    Leerbroek