Een broodjeaapverhaal (mondeling), vrijdag 29 november 1996

Hoofdtekst

"Heb je dat nog gelezen in de krant, over die berenjacht in Roemenië? Nee? Nou, dat ging over een Duitser die in Roemenië zat, in zo'n pension. En die vertelde aan de waard dat hij een liefhebber van de jacht was. De waard wilde opscheppen en die zei dat er in de omgeving veel beren voorkwamen. Een berenjacht leek de Duitser wel wat, dus die zei dat hij nog wel eens met wat vrienden zou komen jagen. De waard was het al weer helemaal vergeten, toen er later een groep van een stuk of zes Duitsers op de stoep stond met jachtgeweren. De waard kon nu niet meer zeggen, dat er in de omgeving eigenlijk helemaal geen beren voorkwamen. Dus hij ging het dorp in om raad te vragen. Hij kreeg te horen dat er iemand in de omgeving was die een oude circusbeer hield. Dus werd het plan gesmeed om die circusbeer de vrijheid te geven. Als 'ie geschoten werd, was het jammer, maar het was toch een oud beest. Schoten de Duitsers mis, dan was het ook niet erg. Dus even later liggen die Duitsers ergens langs een weg met hun jachtgeweren. Er komt een Roemeen voorbij fietsen, en even verderop ziet die Roemeen een beer. Van schrik springt die man van zijn fiets en zet het op een rennen. Even later zien die Duitse jagers een beer voorbijfietsen. Het was nu eenmaal een circusbeer. Die Duitsers hebben niet geschoten en zijn maar weer naar huis gegaan. Ik kan me hun gezichten goed voorstellen. Het stond in de Volkskrant. Als je dat begin zo leest, dan geloof je het wel. Maar aan het eind, als die beer voorbij komt fietsen..."
(Herman Beekveldt, Amsterdam, 29-11-1996)

Beschrijving

Een groep jagers komt op berenjacht in een gebied waar helemaal geen beren zijn. Er wordt besloten om voor hen een circusbeer los te laten. Tot hun verbijstering zien de jagers even later een beer voorbij komen fietsen.

n.v.t.

Duitser    Duitser