HanzeMag1 - Horror in het Noorderplantsoen

Een broodjeaapverhaal (internet), dinsdag 16 juni 2015

Horror in het Noorderplantsoen
Op een druilerige herfstavond fietst een man door het Noorderplantsoen. Bij de Lelievijver ziet hij een hevig bibberend meisje staan met druipend haar. Ook haar kleren zijn totaal doorweekt. De man stopt en vraagt of hij kan helpen. Het meisje vraagt of hij haar naar huis wil brengen, ze woont op Grote Rozenstraat nummer 21. Aan het begin van de straat springt ze van de bagagedrager en bedankt de hulpvaardige man. ‘Het laatste stukje loop ik wel.’
Een paar weken later moet de man toevallig in de Grote Rozenstraat zijn en passeert nummer 21. Laat ik even informeren hoe het met haar is, besluit hij. Hij belt aan. Een ouder echtpaar doet open. ‘Is uw dochter thuis?’ De mensen reageren totaal overstuur. ‘Wanneer heeft u dat meisje gezien?’, vragen ze als ze wat zijn bijgekomen. Dan blijkt die kille novemberdag precies de datum te zijn dat de dochter zich in de vijver van het leven beroofde.

BRUN 01000 - The Vanishing Hitchhiker    BRUN 01000 - The Vanishing Hitchhiker

Beschrijving

Een fietser treft in het Noorderplantsoen een druipend meisje aan. Het meisje vraagt of hij haar naar huis wil brengen, ze woont op Grote Rozenstraat nummer 21. Later gaat de fietser informeren hoe het met het meisje is. Ze blijkt al jaren geleden zelfmoord te hebben gepleegd door zich te verdrinken.

Commentaar bij het artikel:
Volkskundige Jurjen van der Kooi, sinds 2009 gepensioneerd docent, hoorde dit verhaal een jaar of vijf geleden van studenten bij zijn colleges Orale Literatuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Eén van mijn studentes kwam met een gerucht over het Noorderplantsoen. Dat riep nogal wat op. Ik heb mijn studenten toen de opdracht gegeven geruchten, verhalen en dergelijke over het Noorderplantsoen op te tekenen.’
Het verhaal van de liftster is een eeuwenoud motief. Een dode die terugkeert op de plaats en de tijd van overlijden. ‘Spoken zijn doden die geen rust kunnen vinden. De ziel van iemand die zijn leven niet helemaal heeft kunnen leven, geen rust kan vinden en terugkeert. Het is een internationaal motief dat we de vanishing hitchhiker noemen. Die verhalen gaan altijd over een lifter die wordt opgepikt en verdwijnt. Later blijkt het iemand te zijn die precies zoveel jaar geleden is verongelukt of vermoord. Meestal is het een lifter die in een auto meerijdt, maar omdat er geen auto’s rijden in het Noorderplantsoen, is het verhaal aangepast.’
[...]
Dit soort hedendaagse stadssagen zijn van alle tijden, weet Van der Kooi. ‘Het zijn angsten die zo een uitweg vinden. Meestal zijn het jonge vrouwen die elkaar scary stories vertellen. In Amerika noemen ze dat verschijnsel dormitory tales, slaapzaalverhalen.
[...]
Dit soort verhalen heeft volgens de volkskundige altijd een boodschap. ‘Kijk uit met wie je omgaat. Fiets niet alleen in het donker. Neem geen vreemden mee. Soms verdwijnen de verhalen en duiken later weer op.
[...]
Waarom spelen de meeste moderne Groningse griezelverhalen zich in het Noorderplantsoen af? Van der Kooi heft zijn handen ten hemel. ‘Het is ’s avonds een donkere plek waar veel jonge mensen langs komen. Verhalen klonteren zich nu eenmaal vast aan bepaalde plekken, net zoals er over sommige mensen ook meer verhalen worden verteld dan over andere. Het kan zijn dat het door iets is getriggerd. Misschien omdat het Noorderplantsoen na 1994 stiller is geworden. Toen is er na een referendum besloten om het plantsoen voor autoverkeer af te sluiten. Maar hoe het precies zit, dat blijft waarschijnlijk altijd een raadsel.’

Grote Rozenstraat    Grote Rozenstraat

Noorderplantsoen    Noorderplantsoen