GLAASJE02 - Flat veranderde in spookhuis

Een broodjeaapverhaal (krant), zaterdag 24 oktober 1987

Flat veranderde in spookhuis
Het ijzingwekkende verhaal van een gezin uit Utrecht

Een dansend glas op tafel, uit zich zelf dichtslaande deuren, wekkers die spontaan van het nachtkastje vielen, enge geluiden, een geest die een moord wilde plegen. Voor de 35-jarige Utrechtse mevrouw Van der Stroet hoeft ‘t allemaal niet meer. Zij heeft haar leergeld betaald met het organiseren van een seance. Tot verbazing van de zes deelnemers, allen in trance, veranderde de flat aan de Overvechtse Ivoordreef in een waar spookhuis. “Eens maar nooit meer”, huivert mevrouw Van der Stroet.
Mevrouw Van der Stroet had zondagavond vijf familieleden op bezoek. Het gezelschap besloot uit verveling een spelletje te doen: het houden van een seance, waarbij het de bedoeling is geesten op te roepen. Het liep volledig uit de hand. Nee, ervaring in het houden van seances heeft mevrouw Van der Stroet niet, bekent ze. “We hadden er wel eens van gehoord. Er zijn zoveel mensen die het doen. Dus we dachten, kom laten wij dat ritueel ook eens gaan proberen.”
Met behulp van een glas op tafel en letterkaartjes riepen de zes elkaar op zich goed te concentreren. En toen gebeurde er van alles. Mevrouw Van der Stroet: “Overal in huis sloegen deuren open en dicht. De wc-deur ging vanzelf op slot. In de kamer van de kinderen vielen wekkers op de grond. Toen we die weer opraapten, vielen ze weer… zo maar. Ook planten aan de muur kletterden naar beneden. Het was hartstikke beangstigend.”
Bedreigend werd ‘t toen er een geest op de proppen kwam. Mevrouw Van der Stroet: “Eén van ons had met de letters het woord ‘dood’ gevormd. Daar kwam die geest op af. Hij riep dat hij haar zou vermoorden, steeds maar weer opnieuw.” De komst van Van der Stroets echtgenoot uit de nachtdienst verbrak de seance. Maar het bleef spoken in de flat. Het gezelschap besloot de politie in te schakelen.
De agenten troffen in de woning taferelen aan waarover ze in hun opleiding nimmer iets hadden geleerd. Nog steeds danste het glas op de tafel. De politiemannen konden niet meer doen dan het gezelschap te adviseren hun spel te beëindigen. Via hun mobilofoon vroegen ze de politiecentrale om raad.
Dat werd opgevangen door Utrechter Van Ede, een medium. Hij bood spontaan zijn hulp aan. Van Ede zegt over paranormale gaven te beschikken en achtte nu het tijdstip rijp zijn buitengewone gaven aan te wenden.
Van Ede: “Ik weet wat er allemaal kan gebeuren met die seances. Echt, geloof me, het zijn levensgevaarlijke spelletjes.”
Van Ede ging op weg naar de Ivoordreef, samen met zijn vrouw. Hij zegt: “Ik ben helemaal niet bekend in Overvecht, wist niet eens waar die dreef was. Maar toen we er enkele huizenblokken vanaf waren, zei ik al tegen mijn vrouw: 'Hier moet ‘t in de buurt zijn'. Ik kreeg kippevel en ontzettende trillingen." In de flat bevonden zich volgens Van Ede lichtgevende verschijnselen, die alleen hij kon zien. Het medium kwam in trance en dreef de mysterieuze verschijningen weg. Volgens hem kostte het 'wegtrekken', want zo heet het verdrijven van geesten, heel wat krachten uit zijn lichaam.
Een waarschuwing is op zijn plaats, meent Van Ede. Seances kunnen volgens hem zelfs aanleiding geven tot moord en doodslag. “Door deze spelletjes kunnen mensen in een ongelooflijke geestelijke spanning komen. Er zijn voorbeelden bekend van deelnemers die gek van angst werden. In zo’n situatie kunnen er rare dingen gebeuren. Mensen die uit angst van balkons springen of agressief worden.”
Ook mevrouw Van der Stroet wil nu de waarschuwende vinger heffen. Nog nahuiverend van het gebeuren “Ik zou nu iedereen willen adviseren niet aan dit soort bijeenkomsten mee te doen. Het was super-bedreigend.”
Drs. Wim Kramer van het Utrechtse Parapsychologisch Adviesburo onderschrijft die waarschuwing. Hij verklaart de gebeurtenissen eerder uit de sfeer waarin de deelnemers aan de seance zijn begonnen. Het gaat volgens Kramer om een door iedereen op dezelfde wijze ervaren massapsychose.
Voor het bewegen van glazen is al honderden jaren geleden een buiten het occulte liggende verklaring gevonden, zegt Kramer, al gaat ook nu het ‘volksgeloof’ er nog van uit dat er geesten in het spel zijn. Kramer verwijt het de media de juiste proporties uit het oog te verliezen: mede hierdoor gaan steeds meer mensen zich met seances bezighouden. In West-Duitsland is het nog erger, zegt hij. “Daar is de zaak nu volstrekt uit de klauwen aan het lopen.”

TM 6057 - Glaasje draaien    TM 6057 - Glaasje draaien

Beschrijving

Een spelletje glaasje-draaien loopt uit de hand als zich een boze geest aandient. Er gebeuren allerlei vreemde dingen, en de geest dreigt één van de deelnemers te vermoorden. De ingeschakelde politie is deels getuige. Een behulpzaam medium heeft meerdere geesten uitgedreven. Dergelijke spelletjes zijn gevaarlijk: ze kunnen de deelnemers in allerhande geestelijke nood brengen. Volgens een parapsycholoog is het vooral volksgeloof en massahysterie: de deelnemers maken elkaar bang.

‘Flat veranderde in spookhuis’, in: Limburgs Dagblad, 24 oktober 1987.

Parapsychologisch Adviesburo    Parapsychologisch Adviesburo