GLAASJE03 - Spiritistisch avondje werd nachtmerrie

Een broodjeaapverhaal (krant), zaterdag 24 oktober 1987

Met glaasje-draaien opgeroepen “boze geesten” hielden huis in Utrechtse flat

“Ik geloof er niet in, maar wie me kan verklaren wat er wel is gebeurd...”

door Martin Mensing
Illustratie: Chris Roodbeen

EEN LEGERTJE boze geesten heeft begin deze week een keurige flat in het Utrechtse Overvecht op stelten gezet. Nadat ze tijdens een spiritistische sceance (het zogenoemde glaasje draaien) gastvrij waren ontvangen, weigerde een twintigtal boze geesten het pand te verlaten toen de bewoners naar bed wilden. Toegesnelde politiemensen zagen tot hun verbijstering hoe de geesten als wilden tekeer gingen. Naast de Utrechtse familie is vooral de Nederlandse jeugd massaal op zoek naar paranormale verschijnselen en buitenaardse contacten.

UTRECHT, zaterdag
Het grote dilemma van beroepschauffeur Gerrit v.d. S. uit het Utrechtse Overvecht is: “Ik geloof niet in geesten. Sterker nog, ik heb er altijd hartelijk om moeten lachen, maar wie wil mij verklaren wat er maandagavond allemaal in mijn huis is gebeurd…?
Het zal rond half twee ‘s nachts zijn geweest dat Gerrit thuiskwam en daar zijn vrouw Hester (35), zijn zus Anneke (42) en vier van hun kinderen in volslagen paniek aantrof.
De planten slingerden als lianen langs de muur, de deur van het toilet was aan de binnenkant afgesloten zonder dat iemand er aan was geweest, de keukentafel deinde hevig op en neer, het wijnglas dat bij het overbekende spelletje “glaasje-draaien” was gebruikt scheerde zonder dat iemand het beroerde met grote snelheid door de ruimte, terwijl in de ongebruikte slaapkamers de attributen rinkelend van de nachtkastjes tuimelden.
“De club was flink in paniek, mag je wel stellen,” zegt een nog steeds hevig bewogen Gerrit in de keuken van zijn fraaie flat, waar de dames en hun kinderen het maandag flink met de geesten aan de stok hebben gekregen.

Geroutineerd
Zijn vrouw Hester, animator van de avond en enigszins geroutineerd in het glaasje-draaien: “We wilden er gewoon een leuk avondje van maken. Mijn schoonzus Anneke was langs gekomen om een permanentje te zetten en haar dochter Sammy van zestien wilde graag weten hoe het met haar verkering verder zou gaan. Ik heb toen voorgesteld om een goede geest te hulp te roepen, die vanuit het heelal haar leven zou kunnen overzien.”
Dus, dat werd glaasje draaien!
Alle letters van het alfabet en de cijfers van één tot tien op briefjes geschreven en in een grote cirkel op de keukentafel gelegd. Vervolgens uiterste concentratie van iedereen, waarna iemand een vinger boven het glas middenin de kring moest uitstrekken om daarmee de geesten op te roepen.
Toen die avond inderdaad alles meezat, bewoog tot ieders verrassing het glas onaangeroerd van de ene letter naar de andere en dicteerde gedwee de buitenaardse boodschappen aan de betrokkenen.
Voor de charmante huisvrouw Hester was er goed nieuws. Al eerste meldde zich haar overleden vader Ad die dicteerde: “Mamma komt morgen…”
Hester opgetogen: “Dat klopte want we hadden al een afspraak gemaakt en daarna: “Je krijgt een baby...” maar ik zeg: moet dat nou, want ik vind twee al meer dan genoeg…”
Ook voor Anneke was er plezierig nieuws en de sfeer was lacherig en ontspannen, tot dochtertje Sammy van zestien bij de gewillige geesten aanklopte.

Nukkig
Hester: “Ik zag het al aankomen toen het glas plotseling nukkig ging doen en zich kennelijk een kwade geest aandiende. En jawel hoor! Er werd doorgegeven “Sammy dood, Sammy dood.” Het was alsof we van schrik versteend waren. Niet dat Sammy er direct in geloofde, maar het is toch vervelend om te horen. Ze riep nog: maar waarom dan?… En dat moet de geest buiten zichzelf hebben gebracht. Hij schreef “school 79” en dat had mogelijk betrekking op een overleden leraar met wie Sammy het nooit zo goed had kunnen vinden en die hier als geest was binnengekomen. In ieder geval was hij niet meer te houden en ging als een razende tekeer. Ik heb nog geprobeerd het glas om te keren en de geest in te sluiten, maar er was geen redden meer aan.”
In het kielzog van de kwade geest moet die avond een heel legertje de flatwoning zijn binnengedrongen. Hester: “We hebben heel lief gevraagd of ze alsjeblieft wilden vertrekken, maar ze gierden luidruchtig door de kamer. Een trok mij zelfs zo hard aan mijn arm, dat ik er de hele week last van heb gehad.”
In uiterste paniek werd tenslotte de politie gebeld, die twee nuchtere agenten stuurde. Bij de entrée van de overheidsdienaren dicteerden de geesten het woordje “politie” en in het tumult zagen ook zij onder meer het glas en de planten aan de muur hevig bewegen, waarna ze zich, hevig geschrokken, ijlings uit de voeten maakten om hulp te vragen. De noodkreet werd (toevallig?) opgevangen door een “medium” uit de buurt (met groot paranormaal gezag) dat zich ijlings naar de flat repte om daar de geesten te bezweren en krachtig tot de orde te roepen.
Vader Gerrit: “Het leek wel een gekkenhuis toen ik ‘s nachts thuis kwam. Ik geloof niet in die onzin, maar wel bleef mijn auto op de terugweg 120 rijden toen ik gas terugnam en zat er ‘s morgens een siervis in het afgesloten voederkorfje van het aquarium...”
Verbazend was het vooral dat ook de politiemensen in de ban van de geesten zijn geraakt en de geheimzinnig bewegende voorwerpen hebben gezien.

Griezelfilm
Daarover zegt de bekende parapsycholoog drs. Wim Kramer uit Utrecht, die de gebeurtenissen op afstand heeft gevolgd: “Eigenlijk jammer dat de politie zich heeft laten overrompelen en daaruit blijkt dat het ook maar gewone mensen zijn. Ik ben er zeker van dat er in die flat die avond niets geheimzinnigs is gebeurd. Het spelletje waar de familie zich mee bezig hield is op dit moment een rage, vooral onder de jeugd. Het werk net zo aanstekelijk als een goede griezelfilm waarbij de toeschouwers zich met de optredende figuren identificeren.”
“In de huiskamer in Overvecht is een overspannen sfeer ontstaan waarin de mensen elkaar dingen gingen aanpraten en elkaar flink hebben opgezweept. Een geliefd thema daarbij is, vooral bij de jeugd, de dood en daar draaide het tenslotte ook die avond om, toen het jonge meisje buitenaards haar levensverwachting wilde peilen. Het is de hang naar mystiek en een jacht op het verborgene waarin de deelnemers heel ver kunnen afdwalen, zoals ook hier moet zijn gebeurd. Vroeger was spiritisme iets waar alleen voorname mensen zich mee bezig hielden. Nu is het een kinderspelletje met niettemin zeer riskante trekjes wanneer voorspellingen minder gunstig uitvallen en de betrokkene depressief wordt of in paniek raakt, met alle gevolgen van dien.”
Wim Kramer gelooft pertinent niet in geesten. Mogelijk nog minder de befaamde Amerikaanse geleerde dr. Paul Kurtz die een kruistocht is begonnen tegen de uitwassen in de parapsychologie. In een krant stelde hij dezer dagen dat de mensen de werkelijkheid steeds vaker uit het oog verliezen.

Religies
Kurtz: “De belangrijkste factor is de eeuwenoude fascinatie voor het onbekende. De mens heeft een diepgeworteld religieus instinct en een sterke wil om ergens in te geloven. Met het afkalven van de traditionele religies groeit het geloof in het paranormale, en dat is een even godsdienstig geloof als het christendom of de islam.
De behoefte om in magische, occulte of bovennatuurlijke krachten te geloven is kennelijk diep in de menselijke psyche verankerd.”
Niet meer trouwens bij de geschrokken Gerrit uit Overvecht, die gisteren strijdvaardig en met stemverheffing riep: “Bij mij thuis is dat gedonder in ieder geval voor eens en voor altijd afgelopen...”

TM 6057 - Glaasje draaien    TM 6057 - Glaasje draaien

Beschrijving

Een twintigtal boze geesten dienen zich aan tijdens een spelletje glaasje-draaien, en een jonge deelneemster wordt de dood aangekondigd. Als de huisvader na een nachtdienst arriveert, treft hij zijn vrouw, schoonzus en vier kinderen ontredderd aan. De geesten zorgen voor chaos in de flat. De politie wordt ingeschakeld, maar weet niets te doen. Een medium hoort wat er gaande is over de politieradio en komt te hulp. Hij weet met de nodige moeite de geesten te verdrijven.

Bron

Mensing, Martin: ‘Spiritistisch avondje werd nachtmerrie; met glaasje-draaien opgeroepen “boze geesten” hielden huis in Utrechtse flat’, in: De Telegraaf, 24 oktober 1987.

Gerrit van der Stroet    Gerrit van der Stroet

Hester van der Stroet    Hester van der Stroet