GLAASJE04 - Dirk Post gedood bij occult spelletje

Een broodjeaapverhaal (krant), woensdag 06 oktober 2010

Dirk Post gedood bij occult spelletje
Van onze verslaggever– 6 oktober 2010
Lelystad – Een 16-jarige jongen uit Urk heeft voor de rechtbank in Lelystad bekend dat hij in november vorig jaar zijn 14-jarige plaatsgenoot Dirk Post heeft vermoord.
Voorbijgangers vonden Dirk op 18 november vorig jaar dood in een bos aan de rand van Urk. Hij was met messteken omgebracht. De jongens waren met nog twee anderen naar het bos gegaan om geesten op te roepen.
Op Urk, maar ook op tal van andere plaatsen in Nederland, spelen jongeren geregeld occulte spelletjes. Volgens Robert Doornebal, docent cultuur en theologie aan de christelijke hogeschool in Ede, komen uitwassen vaker voor. „Dit soort spelletjes loopt soms uit de hand.” Doorgaans blijft de schade ’beperkt’ tot angstaanvallen en paniek bij deelnemers.
Vooral het ’glaasje draaien’ is in sommige kringen populair. Daarbij draaien de deelnemers beurtelings een omgekeerd glas rond op een zogenaamd ouija-bord, met letters, cijfers en ’ja’ en ’nee’. Er worden vragen gesteld om met geesten in contact te komen.
Volgens de advocate van de verdachte zou Dirk een grievende opmerking hebben gemaakt over de vriendin van de verdachte. „Toen kreeg hij een woedeaanval en stak. Hij heeft het niet met voorbedachten rade gedaan”, aldus advocate Ilse van der Meer.
Het Openbaar Ministerie vindt dat er wel sprake was van moord en eiste een jaar jeugddetentie en jeugdtbs. Er zijn nog twee medeverdachten. Die verschijnen vandaag voor de rechtbank. Omdat alle drie minderjarig zijn, worden hun zaken achter gesloten deuren behandeld.
Doornebal is niet betrokken bij de zaak op Urk, maar hij wordt geregeld door godsdienstleraren die hij opleidde, gebeld over incidenten met spelletjes waarbij jongeren geesten trachten op te roepen. Hij verdiept zich al jaren in het onderwerp.
„Er is mij geen onderzoek bekend hoe vaak dit nou in Nederland voorkomt”, zegt hij. Wel is er Amerikaans onderzoek uit de jaren ’90. Toen is aan 17.000 jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar gevraagd om op een lijst met 84 spelletjes aan te kruisen welke spel ze het liefst zouden hebben.
Doornebal: „Monopoly kwam op de eerste plaats, gevolgd door een ouijabord. Het is een ongelooflijk populair spel.”

TM 6057 - Glaasje draaien    TM 6057 - Glaasje draaien

Beschrijving

In de bossen spelen jongens glaasje-draaien, en één van de jongens ontsteekt in woede na een vervelende opmerking over zijn vriendin en steekt een ander dood.

'Dirk Post gedood bij occult spelletje', in: Trouw, 6 oktober 2010

Urk    Urk