Een sage (vragenlijst),

vraag 4. Volksgeloof: voorspellingen, taal der dieren
c. Kent (kende) men in uw plaats het volksgeloof dat de dieren bij de jaarwisseling kunnen spreken en elkaar vertellen wat in het afgelopen jaar heeft plaats gehad? (zo mogelijk nadere bijzonderheden)

Ik heb weleens gehoord dat lang geleden (b.v. 100j) door sommigen werd geloofd, dat bij jaarwisseling de dieren konden spreken. Een zekere boer had de proef op de som willen nemen. Hij was tegen middernacht in zijn paardestal gegaan en aan een paard gevraagd:“Wat zal je eerste werk zijn in het nieuwe jaar?” Antwoord van het paard:“Mijn meester naar het graf vervoeren.” De boer was er dusdanig van geschrokken, dat hij stierf en zo kwam de voorspelling van het dier uit.

ATU 0671D*    ATU 0671D*

AT 0671D* - To Die Next Day    AT 0671D* - To Die Next Day

Beschrijving

Boer wil ervaren of dieren tijdens de jaarwisseling om middernacht kunnen spreken. Hij vraagt het paard wat het eerste werk in het nieuwe jaar zal zijn, en schrikt zo van het antwoord van het paard dat hij als eerste de boer naar zijn graf zal brengen, dat hij sterft.

Volkskundevragenlijst 24 (1959) formulier I166p (Archief Meertens Instituut)

Word count