LaanVerh001 - Dieren spreken

Het stomme vee
A. Dieren spreken.
Op oudejaarsavond, als het twaalf uur slaat, kunnen de dieren spreken en de koeien en paarden op stal doen het ook.
Dan prijzen ze de boer, die ze goed behandelt en dan klagen ze, als ze een slechte boer hebben, die ruw met hen omgaat en die net doet of een beest ook geen gevoel heeft. Ook weten ze wat er in het nieuwe jaar gebeuren moet.
Zo is er een boer geweest, die toch wel eens weten wou wat zijn vee te zeggen had. Het ene paard zei:
“'t Nieuwe jaar zal een slecht jaar worden.”
Het andere sprak:“voor mij is 't wel het allerergste. De boer is zo goed voor ons altijd en nu
moet ik hem wegbrengen.”

En toen was het weer stil in de stal, net of er nog nooit een paard gesproken had. Maar de boer had genoeg gehoord. Zijn einde was voorspeld en nog dit zelfde jaar, dat nu begonnen was. In zijn angst vertelde hij aan zijn vrouw, wat hij gehoord had in de stal. Vrouwen weten altijd raad. De boerin bedacht zich goed en zij vond de verlossing. 't Paard moest haar man wegbrengen? 't Zou niet gebeuren. Heel eenvoudig. Ze moesten 't paard verkopen aan een vreemdeling, die ver weg woonde.
67.
Zo geschiedde. Angst en zorg waren weg; ze waren gezond en sterk en ze genoten weer van het leven. Wie stoort zich dan ook aan een droom dat een paard de toekomst weet?
Maar wat gebeuren moet, dat gebeurt; er is geen ontkomen aan.
De meimaand kwam in het land. En met de meimaand het ongeluk. 't Andere paard, anders zo mak als een lam, sloeg op hol; de boer valt van de wagen; 't rad gaat over hem heen; dood wordt hij thuisgebracht.
En ook de andere helft van de voorspelling kwam uit. Met 1 mei werd de koper van het onheilspaard buurman: hij had die plaats gekocht naast die van de boerderij, hij was de naaste nabuur geworden; zijn paard trok de wagen naar het kerkhof, zijn paard, dat aan hem verkocht was, om maar ver weg te zijn.
Een dier vergist zich nooit.

ATU 0671D*    ATU 0671D*

AT 0671D* - To Die Next Day    AT 0671D* - To Die Next Day

Beschrijving

Nieuwsgierige boer hoort zijn paard om middernacht bij de jaarwisseling voorspellen dat hij het komend jaar de boer zal begraven. Om het noodlot te ontlopen verkoopt de boer het paard, maar dat blijkt verkocht te zijn aan een boer die later nieuwe buren worden. Als zijn nieuwe paard op hol slaat valt de boer van de wagen, komt onder een wiel terecht en sterft. Bij zijn begrafenis trekt zijn voormalig paard de lijkwagen.

Laan, K. ter. Groninger volksleven. Deel 1. Verhalende folklore. Groningen, 1959. p. 66-67

Commentaar

P.J. Meertens stelt: ... Het overgrote deel van de inhoud is uit oudere boeken van de schrijver overgenomen of uit het Gronings in het Nederlands vertaald. ...
( in: Kornelis ter Laan (Slochteren, 8 juli 1871-Utrecht, 6 maart 1963). Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 1965, p. 85-95 (90)

Groningen (provincie)    Groningen (provincie)