Een sage (vragenlijst), dinsdag 17 augustus 1954

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staart enz.).

door vloekend kaarten spelers en spottende avond maalsvierders zoiets schijnt er wel eens zoal verteld te zijn tegenwoordig hebben de mensen andere interessen om over te spreken

SINSAG 0945
SINSAG 0945

Beschrijving

Vroeger gesproken over duivel die verschijnt in geval van vloekende kaartspelers, spottende avondmaalsvierders.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier K021p (Archief Meertens Instituut)

Q235 - Cursing punished.    Q235 - Cursing punished.

Q288 - Punishment for mockery.    Q288 - Punishment for mockery.

Q222 - Punishment for desecration of holy places (images, etc.)    Q222 - Punishment for desecration of holy places (images, etc.)

Q222.1 - Punishment for desecration of host.    Q222.1 - Punishment for desecration of host.

Polsbroek    Polsbroek