Een sage (vragenlijst), woensdag 12 oktober 1955

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staart enz.).

Mogelijk bestaat hier of daar nog eenig verhaal over de duivel. Mij is echter op dit gebied alleen het volgende bekend. Kleine kinderen wordt vrees voor verdrinking in slooten, kolken, regenbakken enz. bijgebracht door de bedreiging: pas op, anders pakt Heintjefoor je of neemt Heintjefoor je mee. Een bedreiging die ik naar eigen ondervinding weet en ook bij mijn kinderen heb opgemerkt effectief werkt.
Eenige verwantschap met duivelsbegrippen acht ik niet uitgesloten.

Dreigen met de waterschrik die kinderen pakt om kinderen te waarschuwen voor water.