Een sage (vragenlijst), 1954

Hoofdtekst

X, bekend staand als een vroom en gelovig man, heeft het zijn hele leven met de duivel te kwaad gehad, omdat hij niet kaarten mocht en het toch stiekum deed.
X vertelt verder, dat hij - als jongen in militaire dienst - op een avond onder veel gevloek had gekaart. Op een gegeven ogenblik zei één der kaarters: "Zal ik schoppenboer eens een fles jenever laten halen?" "Dat kun je niet", zeggen de anderen. Evenwel: schoppenboer werd op tafel gelegd en vloog onder doodse stilte de deur uit. Even later ging de deur uit zichzelf weer open, en kwam er een fles jenever naar binnen zweven. Bovenop lag schoppenboer. "Het is wáár; ik heb het met m'n eigen ogen gezien" zegt X, maar ook bij die gelegenheid, waar volgens hem de duivel ongetwijfeld de hand in had, heeft hij de duivel eigenlijk niet gezien.

SINSAG 0685
SINSAG 0945

Beschrijving

Als soldaat is een man er bij dat een schoppenboer om een fles drank wordt uitgestuurd, die later komt binnenzweven met schoppenboer bovenop de fles.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier G140p (Archief Meertens Instituu

G303.9.8 - Miscellaneous actions of the devil.    G303.9.8 - Miscellaneous actions of the devil.