Een sage (vragenlijst), donderdag 16 september 1954

I. De duivel
1. Zijn U verhalen bekend over mensen, die de duivel gezien hebben of omgang met hem hebben gehad (met hem gedanst hebben, met hem kaart hebben gespeeld), of kent U andere verhalen, waarin de duivel een rol speelt?
Gelieve elk verhaal te noteren op een afzonderlijk blad papier en in elk verhaal duidelijk aan te duiden hoe de duivel voorgesteld wordt (met bokshorens, bokspoten, paardenhoeven, sik, staart enz.).

Een andere oude man, komende uit Wervershoof, ging nog even verder, hij had S. Bijl gekend, die had ook zo'n boekje - met een gouden kettinkje er aan. Hij kon tegen de wind in zeilen en als hij door een sloot met water liep dan werd hij niet nat. Deze heer Bijl schudde, of beefde, altijd wat met zijn hoofd. De oudere mensen zeiden hiervan dat hij dit deed om de duivel kenbaar te maken dat hij deze niet wenste. Op zekere dag werd ook dit boekje gestolen en de man was losgekomen van de duivel.

SINSAG 0752
SINSAG 0945

Beschrijving

Man is door het bezit van een duivelsboek in de macht van de duivel. Hij kan tegen de wind in zeilen. Om diefstal van het boek uit te lokken zit er een gouden ketting aan. Na diefstal van het boek is de man verlost

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier E028p (Archief Meertens Instituut)

D1266 - Magic book.    D1266 - Magic book.