Een sage (vragenlijst), woensdag 14 juli 1954

I. De duivel
5. Zijn U bepaalde personen bekend, die als duivelbanner of duivelbanster worden geraadpleegd? In welke gevallen gebeurt dat?

Wij waren (en zijn) absoluut overtuigd van exorcistische kracht van kruistekens, wijwater, Heilige naam. Ook ik, al ben ik vrijdenker-katholiek. Ook de priester bant hem uit. Daarom is hij hier niet meer werkelijk. Maar z'n [onleesbaar] halen we weer binnen (P.B.O.; superorganisatie; atoomwetenschap; militarisering e.d.

TM 3102

Beschrijving

Geloof dat kruisteken, wijwater en heilige naam de duivel kan afweren, en dat priesters hem kunnen uitbannen.

Volkskundevragenlijst 18 (1954) formulier E035p (Archief Meertens Instituut)

Motief

G303.16.2 - Devil’s power over one avoided by prayer.    G303.16.2 - Devil’s power over one avoided by prayer.

D2176.3.2 - Evil spirit exorcised by religious ceremony.    D2176.3.2 - Evil spirit exorcised by religious ceremony.

G303.16.14 - The devil exorcised.    G303.16.14 - The devil exorcised.

G303.16.7 - Devil is chased by holy water.    G303.16.7 - Devil is chased by holy water.