goena03

Een personal narrative (mondeling), zaterdag 27 januari 2018

"Hebben jullie ook Indische sprookjes meegekregen of verhalen over magie en goena-goena?"
Ton: Nee dat wil ik haar niet vertellen. Lisa: Ja je hoort weleens van die verhalen, maar het is niet zo dat zij mij vertelt hebben van dit en dit moet je niet doen want.. Ton: Nee maar kijk uit mijn ervaring, dat moet je niet gaan zoeken. Je gevoel laten meewerken, van heb ik daar interesse in of niet. Als je interesse hebt dan moet je ook opletten. Luister naar mensen wat is hun ervaring en wat vinden zij ervan. Ik heb ook nooit willen geloven in die goena-goena of al die zwarte magie, maar ik heb het onder lijve gevonden. Ik noem een voorbeeld. Wij waren in Jakarta, wij woonden tijdelijk bij een oom van me, dat is de jongste broer van mijn moeder. Die hele wijk bestaat alleen uit moslims. Moslims eten geen varkensvlees. Maar wat gebeurde daar, dat noemen zij daar in Jakarta, dat hoorde ik pas achteraf; dat is babi ngetep noemen ze dat. En wat is dat: Er werken een man en een vrouw die gaan ’s nachts om 12 uur gaan zij bij mensen geld stelen. Dan nemen zij alleen maar 10 procent van wat die mensen bezitten. En hoe doe je dat. Om 12 uur, zij hebben een bepaalde soort magie. De vrouw blijft thuis en die houdt een vuurtje aan in een bak met water, dan staat het vuurtje in het midden. Op het moment dat het vuurtje… Zij hebben hun abracadabra gesproken, dan gaat mevrouw het vuurtje aansteken, een lampje of kaars ik weet niet wat zij gebruikt hebben. En dan verandert de man in een varken en dan gaat hij langs de huizen. En varkens gaan uit gewoonte altijd tegen de muur krabben. Dan gaan zij bij iemand thuis even aan de muur krabbelen en dan missen zij geld. Dan gaat ie naar de volgende. De vrouw blijft alleen letten op het vuur, wanneer de vuur begon te zwabberen, betekent dat de man, het varken in gevaar is. Dan moet je gauw uitblazen, dan wordt hij gewoon weer een mens. Dit gebeurde drie keren bij ons. Mijn moeder die zegt ‘Ik mis geld’ en aan mijn vader ‘heb jij dat gepakt?’, maar die weet van niks. En wij kunnen dat ook niet gedaan hebben, want wij speelden buiten dus niemand kwam binnen. Op een avond, sliep ik onder een bed daar kun je rustig op de vloer slapen, want daar is harstikke koel. Dus zo tegen 12 uur. Het slaapgedeelte grensde aan de keuken. Dus zo tegen 12 uur, word ik wakker en krijg ik een hele rare gevoel. Oorspronkelijk ik durf niet een ’s nachts in het donker te lopen, ik was altijd bang voor hocus pocus en noem maar op. Maar ik weet het niet waar ik die kracht vandaan haalde. En voordat ik deur open doe, daar staat dan een zwaard. Dus ik doe de deur open daar staat een hele grote varken, dus ik wil slaan, maar misschien is het nog niet zijn tijd. En het was donker buiten en dan zag je ineens zo’n beest voor je staan. Hij ging een gangetje in dat om het huis liep en ik er achteraan! Maar ik wilde niet weet je, ik weet het niet. De ene hoek ging hij om en waar was die? Nou dan moest ik terug lopen, maar ik was harstikke bang. Dus ik ging fluiten midden in de nacht. Kom ik binnen vroegen ze ‘waar ben jij geweest?’ ‘ja ik was even buiten een varken achter aan gelopen’. Maarja de rest was slaapdronken weet je dus. Maar de volgende dag weer om 12 uur weer, ik ging weer met het zwaard. Ik deed de deur open, was een kleinere varken, ik weer het hoekje om en hup weg is die! Godsie! De derde dag was heel klein varkentje, heel klein. En na drie keer te hebben geprobeerd dan komt hij niet meer. Later bij oude mensen zat ik en ik zat te vertellen, ‘ja dat is dat en dat’ en zo kwam ik achter het verhaal. Maar daarna kwam er nooit meer een? Nee nooit meer een. Ja dat is hun ritueel he, als je al drie keer gezwabberd hebt, dan hoef je niet meer te proberen. Want als het je lukt om het te slaan, daar verandert hij in een mens, maar wel bebloed.

Beschrijving

Een man vertelt een verhaal over zijn eigen ervaring met goena goena. Toen hij als jongen nog in Jakarta woonden kwam er 's nachts een varken langs, toen hij het varken probeerde te vangen was het dier ineens weg. Dit gebeurde nog twee keer en het varken was elke keer een stuk kleiner. Later hoorde de man dat dit verhaal bekend was onder de bewoners als het verhaal babi ngepet.

interview

De namen in de tekst zijn gefingeerd, om de anonimiteit van de vertellers te garanderen.