Herbakker01 - De herbakker van Eeklo

Een sage (mondeling), dinsdag 06 maart 2018

Hoofdtekst

'Wanneer je niet tevreden was met hoe je eruitzag, kon je naar de bakker van Eeklo. Eeklo is een plaats nabij Gent. Je betaalde aan de man met de rode jas en vervolgens ging je zitten. Een knecht hakte met een grote klap je hoofd eraf en er werd een kool op de romp geplaatst ter vervanging van het hoofd. Je hoofd ging de mand in en dan gingen meerdere knechten aan de slag. Ze maakten je neus wat groter, je wenkbrauw wat dikker of je oren wat kleiner. Al naar hoe of wat je wilde. Je werd opnieuw gebakken. Wanneer het hoofd klaar was, werd het teruggeplaatst op de romp. Je was herbakken en zo goed als nieuw ging je naar buiten. Hoewel, het herbakken ging niet altijd goed. Wanneer de knechten je te lang in de oven lieten, werd je een heethoofd. Te kort in de oven betekende kans op een halvegare. Soms ging het helemaal mis en dan werd je een misbaksel. De moraal van het verhaal is: Je kan wel van alles proberen te veranderen aan hoe je eruitziet, maar het kan ook lelijk mislopen. Wij zeggen tegen de bezoekers van het Rijksmuseum Muiderslot dat ze tevreden mogen wezen met hoe ze eruitzien. ‘Wees tevreden met hoe je eruitziet’. Dat gold toen en dat geldt nu nog steeds. '

TM 5006 - De Hoofdenbakker    TM 5006 - De Hoofdenbakker

Beschrijving

Bert Boer vertelt over het schilderij ‘De herbakker van Eeklo’ en de manier waarop het verhaal van de herbakker wordt verkondigd aan bezoekers van het Rijksmuseum Muiderslot wanneer ze voor het schilderij staan.

Commentaar

Het schilderij ‘De herbakker van Eeklo’ is sinds 1949 onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum Muiderslot. Bezoekers van het museum kunnen middels de gidstour geconfronteerd worden met het schilderij en het verhaal van de herbakker. De afbeelding van het schilderij is verkregen via http://hdl.handle.net/10934/RM0001.COLLECT.8262.

Rijksmuseum Muiderslot    Rijksmuseum Muiderslot

Eeklo    Eeklo