Een sage (mondeling), woensdag 27 november 1963

Hoofdtekst

Aan de Noorder Lingedijk onder Rietveld is een stoep waar de mensen vroeger in donkere nachten een man een kapittel uit de bijbel hoorden voorlezen, met luide stem. Die plaats is lang gevreesd, tenminste in mijn jeugd nog, dat was zo ongeveer in 1900. Die plaats was vooral gevreesd bij de meisjes en de vrouwen, wanneer ze daar in het donker langs moesten. Naar wat ik weet, is die man nooit gezien. Maar de mensen noemde hem algemeen het Kapittelmannetje. Vandaag de dag wordt die stoep nog de Kapittelstoep genoemd.

Beschrijving

Bij de Kapittelstoep las vroeger een kapittel met luide stem voor uit de bijbel. De plek werd lang gevreesd, met name door meisjes en vrouwen.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 313.

Noorder Lingedijk    Noorder Lingedijk

Kapittelmannetje    Kapittelmannetje