MOM001 - Ouders: wees alert op MoMo-whatsapp bij uw kind

Een broodjeaapverhaal (internet), donderdag 20 september 2018

Ouders: wees alert op MoMo-whatsapp bij uw kind
20 september 2018 Nieuwsredactie kinderen

Purmerend – MoMo, heeft u er al van gehoord? Dit eng uitziende vrouwtje werd in 2016 door een Japanse kunstenares gemaakt. Maar het fenomeen is op een gevaarlijke manier een eigen leven gaan leiden. Inmiddels is het een whatsapp spel geworden, waarbij jonge tieners gevaarlijke opdrachten uitvoeren. En helaas is het sinds een paar dagen ook in Nederland opgedoken.

“MoMo” zet kinderen onderdruk en zegt allerlei informatie over ze te hebben. Om deze info niet op internet te laten publiceren moeten de tieners opdrachten uitvoeren. Deze beginnen onschuldig, maar kunnen uiteindelijk zo ver gaan dat het kind zichzelf moet verminken. In Amerika is er een zelfdoding in verband gebracht met de MoMo challenge.

Politie over de hele wereld waarschuwt voor het spel en vraagt ouders alert te zijn op het whatsapp gedrag van hun kinderen. In Nijmegen zijn er twee ouders geweest die het spel bij hun tieners ontdekten. Reden voor de school in Nijmegen om een mail rond te sturen waarin ouders worden gewaarschuwd.

Beschrijving

MoMo is een nieuwe WhatsApp game waarin kinderen onder druk zouden worden gezet en tot gevaarlijk gedrag worden aangezet. De Momo Challenge zou de kinderen uiteindelijk aanzetten tot zelfmoord. Een school in Nijmegen stuurt waarschuwingen rond.

Commentaar

De MoMo Challenge lijkt een kopie te zijn van de Blue Whale Challenge. Geen van de daarbij geclaimde zelfmoorden kan met zekerheid aan de challenge gekoppeld worden. De morele paniek slaat vooral toe onder volwassen gezagsdragers (ouders, scholen). Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Whale_(game)

Momo    Momo

WhatsApp    WhatsApp