Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ROODKAPJE416 - Roodkapje

Een sprookje (boek), 1984

Hoofdtekst

Roodkapje
Roodkapje liep door het bos op weg naar haar grootmoeder. Ze had een mandje bij zich met een heerlijke taart en een pot honing.
"Dag Roodkapje!" riepen haar vriendjes de konijntjes.
Maar eensklaps stond daar de sluwe wolf die haar met een valse glimlach vroeg: "En waar ga jij naar toen, Roodkapje? Je kijkt zo blij en tevreden!" "Ik ga grootmoeder opzoeken, die is erg verkouden. En ik breng haar iets lekkers, dan wordt ze gauw weer beter." "Ik zal je een kortere weg wijzen," zei de wolf, "dan ben je er nog vlugger."
Maar de wolf wees Roodkapje een heel smal paadje, want hij wilde eerder bij grootmoeder zijn dan zij... en ze allebei opeten! Toen Roodkapje bij het huisje kwam lag de wolf in bed, de dekens over zich heen en met grootmoeder's slaapmuts op.
"Grootmoeder, waarom heb je zulke grote tanden?" "Om je beter te kunnen opeten!" riep de wolf en sprong uit bed. "Oh!" riep Roodkapje geschrokken. "Vriendjes konijn, help me! Red me van de slechte wolf!" De dappere konijntjes - en er waren er een heleboel - gaven de wolf zo'n pak slaag dat hij in zijn hol moest vluchten en helemaal niemand meer kon opeten.
Grootmoeder, die zich in een kast had verstopt, omhelsde Roodkapje. Die had er veel spijt van dat ze naar de wolf geluisterd had. "Ik zal nooit meer naar vreemde mensen luisteren, grootmoeder, dat beloof ik je!"

Onderwerp

ATU 0333    ATU 0333   

AT 0333 - The Glutton (Red Riding Hood)    AT 0333 - The Glutton (Red Riding Hood)   

Beschrijving

Roodkapje ontmoet in het bos de wolf aan wie ze vertelt dat ze op weg is naar grootmoeder. De wolf wijst haar een langere weg, en is als eerste bij grootmoeder. Als Roodkapje komt ligt de wolf in grootmoeders bed, Roodkapje verbaast zich over haar tanden, waarop de wolf haar wil pakken. Roodkapje roept de hulp in van konijnen die de wolf een pak slaag geven en verjagen. Grootmoeder komt uit de kast waarin ze zich heeft verstopt. Roodkapje belooft nooit meer naar vreemden te luisteren.

Bron

Roodkapje. Amsterdam: Mulder Holland, 1984
KB: KW BJ 43399
Collectie Roodkapje/Karsdorp

Motief

B211.2.4 - Speaking wolf.    B211.2.4 - Speaking wolf.   

J21.5 - ”Do not leave the highway“:    J21.5 - ”Do not leave the highway“:   

Z18.1 - What makes your ears so big?--To hear the better, my child, etc.    Z18.1 - What makes your ears so big?--To hear the better, my child, etc.   

Naam Overig in Tekst

Roodkapje    Roodkapje   

Datum Invoer

2019-05-27