SWATER26 - Het spookt op Assumburg

Een sage (boek),

HET SPOOKT OP ASSUMBURG
Het spookt op slot Assumburg in Heemskerk. Om klokslag middernacht komt een geest dwalen door de duistere kelders, over de holle zolders en door de hoge zalen van het oude slot. Sommigen geloven dat het spook, dat vroeger velen de schrik op het lijf heeft gejaagd, heer Aernt van Assendelft is. Anderen denken aan een zekere Aernt, een arme vagebond die, nadat hij het verblijf in de kerker had overleefd, werd gebrandmerkt, waarna hem een stuk van het oor werd afgesneden. Daarna werd hij voor eeuwig uit de streek gebannen. Mocht hij het ooit wagen terug te komen, dan zou men hem dadelijk aan zijn beschadigd oor herkennen en ophangen.

SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.    SINSAG 0450 - Andere Tote spuken.

Beschrijving

Het spookt op een slot. Klokslag twaalf uur dwaalt een geest door de kelders, de zolders en de hoge zalen. De een denkt dat het spook een heer is, de ander denkt dat het een vagebond is die vroeger is opgesloten, gebrandmerkt, en waarvan een oor is afgesneden. Daarna is hij uit de streek verbannen. Mocht hij terugkomen, dan zou men hem aan zijn beschadigd oor herkennen en ophangen.

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in de Zaanstreek en Waterland. Zaltbommel 1975, p.29-31

Andere Tote spuken