Een sage (mondeling), donderdag 02 januari 1964

Hoofdtekst

Wij hadden vroeger een arbeider, een oud mannetje, dat lustte graag borrels. Daar werd van verteld, z'n moeder die kon ook heksen. Die woonde in een klein cafétje langs de Zandweg. Dan moesten de paarden door dat zandpad, maar die weg was slecht, dat heb ik zelf nog meegemaakt. Maar vroeger ging dat zo, als de wagen vastgelopen was: "Haalt de Zwarte Kat er maar bij, dan is 't gauw gebeurd". Ze maakte dan een kruisje en dan ging 't weer.

SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste    SINSAG 0580 - Andere Hexenkünste

Beschrijving

Als de wagen was vastgelopen op het zandpad werd de Zwarte Kat erbij gehaald. Zij maakte dan een kruisje en dan kon de wagen weer verder.

Bron

Kooijman, Henk: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 340.

Zwarte Kat    Zwarte Kat

Zandweg    Zandweg