Een sage (mondeling), 1956

Hoofdtekst

Hm ja. En u vertelde mij toch ook nog van dat kleine kind, met die..., met dat kussen van een krans van veren, wat was dat ook weer?

Oh ja, dat zal ik oe vertellen. Det, eh... was vroeger ook zo erg, dan zijn die mensen as je van die behekste wieven heb. Die eh... zitt'n altijd bie die kleine baby's. En dan waren ze ook echt bange dat zo'n kind een veren kussen krieg. Want dan was 't in iedere buurt nog volgens de... gezegdes van die mensen, da er heksen woon. En eh, dan kwamen die wiev'n op die kinderen af en dan gingen ze bij die ledikanties of wiegies stoan en dan was het nog alsmaar vulen met de handen over die kussens. En dan kwamen ze iedere dag prompt om treuren. En op 't lest werden die kinderen zo verschrikkelijk lastig, die baby's, die die..., nou ja, die werden d'r eigenlijk beroerd van en ziek. En dan werd er de dokter eens bijgehaald en op een keer dan oak nog 'ns de pastoor van het doarp en het werde zegt, ja we moesten toch maar eens kiek'n wat het eigenlijk kon wezen hè. En ja hoor volgens alles gezegde van toen, mensen die gingen kieken in dat kussen en toen zat er dan ook inderdaad, volgens hun, een... als zo wat een afgevlochten krans in. En als dan die krans helemaal afgevlochten was, dan was dan zogenaamd het kind ten dode opgeschreven. Maar ze geleuv'n dat nog en nu is dat al vieftig jaar terug en toch geleuven ze det dan nog.

TM 3109 - Heksenkrans in kussen    TM 3109 - Heksenkrans in kussen

Beschrijving

Vroeger werd verteld dat baby's soms een verenkrans in hun kussen hadden. Als een kind betoverd was, dan zei de dokter of de pastoor dat er in het kussen gekeken moest worden. Wanneer in het kussen een afgevlochten verenkrans zat, betekende dat dat het kind zou sterven.

Bron

Onder de Groene Linde: opnamebestand, liednummer 9303, zie: http://www.liederenbank.nl/liedpresentatie.php?zoek=70844&lan=nl