ElderinkTwènter008

Een sage (boek), vrijdag 01 januari 1937

Hoofdtekst

Ook katten kunnen op dergelijke wijze de menschen doen schrikken. In Buurse, achter Somberg en Koelman, nabij de plek, waar volgens de sage een heidenkeizer in een gouden sarg begraven ligt, werd in de bèlten dikwijls kattengeschreeuw gehoord en soms een groote troep katten gezien. Het is niet ver van hier naar de Braambrug over de Buurser beek.
“'n Keer”, zoo luidt het verhaal, “zat der 's nachens 'nen streuper an de Broambrugge op hazens te loeren, dee hier in 'n doonkren de bekke oaver goat noa 'n esch. In eenmoal kwam der 'ne katte op de brugge zitten. “Now is 't mis”, dach de man, “now woagt zik de hazens hier nig oaver”. Doo reup hee “kaats! kaats”! um ze vot te jagen. Meer et deer gung op de achterste peute zitten en keek em liek in 'n loop van 't geweer. De man an 't zwaaien en 't sloan met 't geweer, tot de katte der eindlik van duur gung. Meer nog gin keteer har hee ezètten, doo kwam der 'n spiktakel, of alle teuge van de beume brakken en doo kwammen der van alle kaanten katten op em an, niks as katten woor hee ook hen zag. Doo wör 't em te benauwd en al wat hee loopen kon, gung hee op 't hoes an”.

Onderwerp

SINSAG 0547 - Hexe zaubert den Weg voll Kaninchen, weisse Katzen, Schafe, usw., um den Weg zu sperren.    SINSAG 0547 - Hexe zaubert den Weg voll Kaninchen, weisse Katzen, Schafe, usw., um den Weg zu sperren.

Nadat een stroper een kat heeft verjaagd komen van alle kanten katten op hem af.

Elderink, C. Twènter laand en leu en lèven. Enschede, 1937, p. 191