Holst07

Een sage (artikel), 1972

Van den Bosch was reeds in zijn tijd een legendarische figuur, een man, even uitzonderlijk als pastoor Osse.
128.
Natuurlijk was lang niet iedereen bevriend met deze krachtfiguur, die de wind er danig onder had bij de dronkaards, vechtersbazen en 'paasbokken' (hiermee werden, minder christelijk, degenen betiteld, die hun kerkelijke plichten in de Paastijd niet nakwamen). Eens werd hij in het thans nog bestaande smalle steegje midden in het dorp, bij horlogemaker Hofland, met minder vriendelijke bedoelingen opgewacht door twee beruchte typen. Toen deze hem de weg versperden hief van den Bosch even de hand op en zei: 'Blijf hier maar staan!' En de mannen verstijfden als een paal. De volgende dag moet de pastoor naar hen toe zijn gegaan en heeft de betovering opgeheven!

SINSAG 0666 - Zauberer bannt an den Ort.    SINSAG 0666 - Zauberer bannt an den Ort.

Beschrijving

Pastoor zet mannen die hem de weg versperren, vast door het opsteken van een hand, en heft de volgende dag de betovering op.

Holst, B.J.G. Spookverhalen uit De Lutte. Jaarboek Twente 11 (1972) p. 126-130

D2072.0.5 - Person paralyzed.    D2072.0.5 - Person paralyzed.

Commentaar

Lambertus (Ludovicus, Louis) van den Bosch (Tilburg 1831- Denekamp 1907), pastoor in Denekamp 1868-1907
Pastoor Osse: Christianus Egbertus (Chrisjaan) Osse (Losser 1865-1940), pastoor in Beckum 1907-1940

Hofland    Hofland