Holst09

Een sage (artikel), 1972

Er gebeurden op dat eenzame pad wel meer vreemde dingen. Een boer uit de Fleerderhoek ging des avonds op de fiets naar het kerkdorp. Plotseling ziet hij in het felle schijnsel van zijn Solar-carbidlamp een 'ding' op de weg liggen, een hond. Naarmate hij naderkomt groeit het dier en de boer springt van de fiets en gaat er nieuwsgierig opaf. 'Eerst was et zoa groot as nen hènigen hoond, doe wör et net as n kalf, en effen later was et zoa groot as 'n peerd. Mer ik har ze alle vief good bie mekaar en ik meuk n groot kruus en vot was t ding'.

Onderwerp

SINSAG 0361 - Spuktier, das immer grösser wird, erschreckt Mann.    SINSAG 0361 - Spuktier, das immer grösser wird, erschreckt Mann.

Beschrijving

Man ziet 's avond een ding op straat liggen dat bij dichterbij komen zo groot als een hond wordt, en daarna zo groot als een kalf en een paard. Na het slaan van een kruis verdwijnt het spookdier.

Holst, B.J.G. Spookverhalen uit De Lutte. Jaarboek Twente 11 (1972) p. 126-130

G303.16.3 - Devil’s power avoided by the cross.    G303.16.3 - Devil’s power avoided by the cross.