Holst10

Een sage (artikel), 1972

een 'ding' op de weg liggen, een hond. Naarmate hij naderkomt groeit het dier en de boer springt van de fiets en gaat er nieuwsgierig opaf. 'Eerst was et zoa groot as nen hènigen hoond, doe wör et net as n kalf, en effen later was et zoa groot as 'n peerd. Mer ik har ze alle vief good bie mekaar en ik meuk n groot kruus en vot was t ding'.
Later heb ik dat verhaal ook in Beuningen gehoord, mogelijk was het wel hetzelfde wonderbeest. Maar mijn zegsman in Beuningen (die nog leeft) werd heel kwaad toen ik even lachte. 'Doe kas der wa mooi urn lachen, mer dat lachen zol die wa vergoan, menneken, as t die zölven in de meut was kömmen!'

Holst, B.J.G. Spookverhalen uit De Lutte. Jaarboek Twente 11 (1972) p. 126-130

G303.3.3.1.1 - Devil in form of dog.    G303.3.3.1.1 - Devil in form of dog.