Holst17

Een sage (artikel), 1972

Een boer gaat des avonds laat vanuit het kerkhof over de kerkenpad op de Fleerderhoek aan, naar huis. 'Door zöt he op ees in n schien van de löcht n klèèn ding op t pad liggen, ne moes, ducht em. Mer net at e me't n voot de moes wil votjagen of doadtrèèn, door wi'k ofwedden, is 't vot, en lig der ne kat. Dan tredt he met n voot na dee kat, mer non is t nen hoond. He howt met n kluppel na n hoond, mer non zeet es an, non is t n vul ! Dat wodt em stoomp te gek, want wel howt non op n vul ! En he gèèt opzied, van n pad of, want t vul blif stil staan. En zeet es an, et wodt al grötter, en wodt n peerd, en nog grötter, et wodt nog grötter as t grötste peerd. n Boer koomp weer bie zien verstaand, maakt n groot kruus, en vot is t gespeuksel en he kan op t hoes opan gaan'.

Onderwerp

SINSAG 0361 - Spuktier, das immer grösser wird, erschreckt Mann.    SINSAG 0361 - Spuktier, das immer grösser wird, erschreckt Mann.

Beschrijving

's Avonds ziet man een muis op het pad, als hij die wil verjagen ligt er een kat, als hij daar naar schopt is het een hond, die als hij die met een knuppel wil slaan een veulen is dat steeds groter wordt. Na het slaan van een kruis verdwijnt het spook.

Holst, B.J.G. Spookverhalen uit De Lutte. Jaarboek Twente 11 (1972) p. 126-130

G303.3.3.1.2 - Devil in form of a cat.    G303.3.3.1.2 - Devil in form of a cat.

G303.3.3.1.3 - Devil as horse.    G303.3.3.1.3 - Devil as horse.

G303.3.3.2.4 - Devil in form of mouse.    G303.3.3.2.4 - Devil in form of mouse.

G303.15 - Places haunted by the devil.    G303.15 - Places haunted by the devil.

G303.16.3 - Devil’s power avoided by the cross.    G303.16.3 - Devil’s power avoided by the cross.

G272 - Protection against witches.    G272 - Protection against witches.

G273.1 - Witch powerless when one makes sign of cross.    G273.1 - Witch powerless when one makes sign of cross.

Fleerderhoek    Fleerderhoek

De Lutte    De Lutte