FACEBOOK001

Een broodjeaapverhaal (internet), maandag 21 januari 2019

[Discussie op Facebook: Leraar Nederlands]

Nancy Wiltink heeft een link gedeeld.
6 uur
Etymologisch vraagje: 'poepchique', heeft dat met 'poep' te maken, en zo ja, waarom dan, of kan het zijn dat het te maken heeft met het Pupp Hotel in Tsjechie, dat ongeveer 5x ons Amstelhotel is? https://goo.gl/images/3Jf8rdhttps://goo.gl/images/3Jf8rd
Antwoord graag met bronvermelding

Over deze website
GOOGLE.COM
Image: Grandhotel Pupp - 5 sterren hotel in Karlsbad
Found on Google from hrs.com
4 opmerkingen
11
Leuk
Opmerking plaatsen
Opmerkingen
Theo Meder
Theo Meder Als ik zou mogen gokken, dan denk ik dat een poepchic hotel iets is voor kakmadammen en rijke stinkerds met een hoop kouwe kak (oordeel van de 'gewone man'). Wie met Delpher zoekt, ziet dat ook een diner in een restaurant of ambassade poepchic kan zijn, wat de verwijzing naar een Tsjechisch hotel minder waarschijnlijk maakt.
3
Beheren
Leuk · Beantwoorden · 6u
Theo Meder
Theo Meder Zie ook "poepduur" en "poepielink" in de betekenis van "zeer": http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/poep3
Beheren

ETYMOLOGIEBANK.NL
Zoekresutaten
1
Leuk · Beantwoorden · Voorbeeld verwijderen · 6u
Niels F. Rodenburg
Niels F. Rodenburg Ik weet dat stinkend rijk komt van de tijd dat belangrijke mensen nog ìn de kerk begraven werden. De arme mensen lagen buiten, de rijke mochten binnen onder zo'n mooie steen. Nu, een lijk onder praktisch alleen een steen ruikt natuurlijk niet onwijs fijn. Vandaar dat ze 'rijke stinkerds' werden genoemd. Wellicht is het poepchique daar dan weer een verbastering van? (Omdat poep ook stinkt, red.)
1
Beheren
Leuk · Beantwoorden · 4u
Theo Meder
Theo Meder Helaas is dit een broodjeaapverhaal: http://www.meertens.knaw.nl/.../145021-vraag-van-mei-2016...
Beheren

MEERTENS.KNAW.NL
Vraag van mei 2016: Rijke stinkerd
1
Leuk · Beantwoorden · Voorbeeld verwijderen · 3u
Niels F. Rodenburg
Niels F. Rodenburg Ah shit weer een leuk verhaal dat ik nu niet meer in de kroeg kan vertellen.
Beheren
Leuk · Beantwoorden · 3u
Niels F. Rodenburg
Niels F. Rodenburg Als iemand van jullie ooit m'n moeder tegenkomen, willen jullie dit dan voor haar geheim houden? Ze was zo trots dat ik dit wist toen ik het haar vertelde.
4
Beheren
Grappig · Beantwoorden · 3u
Jacques Zuiderwijk
Jacques Zuiderwijk Theo Meder ik dacht altijd dat het van rijke herenboeren met veel vee, dus veel mest, afkomstig was....
1
Beheren
Grappig · Beantwoorden · 37 m

Onderwerp

TM 8074 - Rijke stinkerds werden in de kerk begraven    TM 8074 - Rijke stinkerds werden in de kerk begraven

Beschrijving

[De discussie begint met een vraag over "poepchic" en of er enig verband is met het Tsjechische luxe-hotel Pupp. De discussie buigt af naar het begrip "rijke stinkerd"]
Het begrip "rijke stinkerd" zou komen van rijken die vroeger in de kerk werden begraven, daar in ontbinding raakten en gingen liggen stinken. De armen die buiten begraven werden, stonken niet.
Dit is een broodjeaapverhaal: het gebruik van in de kerk begraven stamt uit de middeleeuwen, en toen bestond het begrip helemaal niet. Bovendien gebeurde het begraven net als buiten: aarde erover en een sluitsteen erop. Dat stonk net zo min als buiten op het kerkhof. Het slaat overigens ook niet op rijke mensen die stonken in een tijd dat ze zich niet wasten en met parfum overgoten: eigenlijk maskeerden zij de stank juist met die parfum. Welbeschouwd is het concept stank redelijk modern; in vroeger tijden had alles een bepaalde (penetrante) geur en stoorde men zich er niet aan. Het begrip "rijke stinkerd" komt pas op in de 19e eeuw: stinkerd was toen een scheldwoord. Maar het slaat er vooral op dat iemand "stinkend (dus: heel erg) rijk" is.

Commentaar

Hier de etymologische uitleg bij "rijke stinkerd": http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/cms/nl/108-nieuwsbrief/vraag-van-de-maand/145021-vraag-van-mei-2016-rijke-stinkerd?fbclid=IwAR2N_7c79VpPugRzRNwF-oRq7KoTEqQFTu532BKh-XLUq_JHWyyPc_fx-Yo

Theo Meder    Theo Meder

Nancy Wiltink    Nancy Wiltink