Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ROODKAPJE223

Een sprookje (boek), 1978

Hoofdtekst

Roodkapje,” zei moeder, “breng deze mand met wijn en koekjes naar grootmoeder, maar denk eraan: blijf op de weg en pas op voor de boze wolf.”
In het bos kwam Roodkapje de wolf tegen. “Neem een tuiltje bloemen mee voor grootmoeder,“ zei de wolf heel vriendelijk. Dat vond Roodkapje een goed idee.
Terwijl Roodkapje bloemen plukte, rende de wolf naar het huisje van grootmoeder. Hij at de arme vrouw op, zette haar bril op en ging in haar bed liggen.
Toen Roodkapje bij grootmoeder binnenstapte, zei ze verwonderd “Grootmoeder, wat heeft U een grote mond !” “Daar kan ik je goed mee opeten,” zei de wolf en at ook Roodkapje op.
Toen kroop hij weer in bed en snurkte zo luid, dat de muren ervan trilden. Dat hoorde de jager, die net voorbijkwam. Hij begreep dadelijk wat er gebeurd was.
Hij sneed de buik van de wolf open en grootmoeder en Roodkapje sprongen te voorschijn. Even later zaten ze aan tafel en zij smulden van de lekkere dingen die Roodkapje meegebracht had.

Onderwerp

ATU 0333    ATU 0333   

AT 0333 - The Glutton (Red Riding Hood)    AT 0333 - The Glutton (Red Riding Hood)   

Beschrijving

Moeder waarschuwt Roodkapje om onderweg op het pad te blijven en op te passen voor de wolf. In het bos komt ze de wolf tegen en laat zich verleiden om bloemen te plukken. De wolf gaat naar grootmoedershuis, eet haar op, zet haar bril op en gaat in bed liggen. Roodkapje verbaast zich over de mond van grootmoeder waarop de wolf haar opeet. Een jager komt op het luide snurken van de wolf af, begrijpt wat er is gebeurd, snijdt de buik van de wolf open waaruit Roodkapje en grootmoeder komen.

Bron

Roodkapje. Antwerpen [etc.]: Zuidnederlandse Uitgeverij [etc.], 1978
KB: FV 1978 40004
Collectie Roodkapje/Karsdorp

Motief

B211.2.4 - Speaking wolf.    B211.2.4 - Speaking wolf.   

J21.5 - ”Do not leave the highway“:    J21.5 - ”Do not leave the highway“:   

K2011 - Wolf poses as ”grandmother“ and kills child.    K2011 - Wolf poses as ”grandmother“ and kills child.   

Z18.1 - What makes your ears so big?--To hear the better, my child, etc.    Z18.1 - What makes your ears so big?--To hear the better, my child, etc.   

Naam Overig in Tekst

Roodkapje    Roodkapje   

Datum Invoer

2019-07-01