Een sage (mondeling), juni 1976

Hoofdtekst

De schaapherder - vroeger bij ons in de contreien scheper genoemd - kwam vaak voor in de verhalen over de gloeiige. Duidelijk, want hij dwaalde vroeger met zijn kudde schapen over de onmetelijke heide en het was juist op de heide waar de verhalen over de gloeiige zich afspeelden. In het kleine Kempische plaatsje Duizel – tussen het gehucht Achtereind en het gehucht De Drie Huizen – lag eertijds een moeras in Broekland, later herschapen in een uitgestrekte weide. Dat Broekland werd het Elzenbroek genoemd, waarschijnlijk omdat er zoveel elzenhout groeide. En dat Broekland lag niet ver van de weg die van Duizel naar Knegsel loopt. Een modderige kuil, die de Kattenkuil werd genoemd. De kuil stond bekend als zeer gevaarlijk, want daar bij de Kattenkuil dansten op ongeregelde tijden de heksen, vermomd in zwarte katten, hun kattendansen. Het was een mooie zomermorgen dat een schaapherder daar in de buurt van de Kattenkuil, met zijn schapen ronddwaalde, toen in de verte een wagen kwam aanrollen -achterin beladen met een grote kist gevuld met geld. Het was een soldatenwagen en het geld diende om de soldaten die in de omliggende dorpen lagen ingekwartierd hun soldij uit te betalen. Door het schokken van het voertuig in de diepe heisporen viel op een gegeven moment de geldkist van de wagen. De voerman had er geheel geen erg in en reed rustig verder. Onze schaapherder had het echter wel gezien. En niet zodra was de wagen in de bossen van Knegsel verdwenen, of hij liep op de geldkist toe en verborg deze onder een stapel plaggen. Toen de voerman uren later op de plaats van bestemming aankwam, van de bok sprong en de kist voor de dag wilde halen, merkte hij pas dat de kist verdwenen was. Haastig keerde hij terug. De kist zou hij zeker terugvinden, want niemand was hij in de uitgestrekte heide tegengekomen dan een schaapherder en het zou wel toeval zijn als juist hij die kist gevonden had. Maar hoe hij ook zocht, de kist met geld vond hij niet terug. Wel kwam hij de schaapherder tegen – en deze moest dus ongetwijfeld de kist gevonden en verborgen hebben. Maar de schaapherder ontkende het ten stelligste en bevestigde zijn woorden met de eed: “als ik de kist heb, mag ik leien dat ik mijn hele leven lang hier in vuur en vlam mag ronddolen”. Zijn wens ging in vervulling, want als straf voor zijn valse eed heeft hij heel zijn leven lang daar in de omtrek als een gloeiige rondgedoold. En niemand durfde s ’nachts daar in de buurt te komen. En wie er ooit, zonder dat hij het weet, kwam, bestierf het weldra van angst. Later moet hij nog eens bij zijn baas geweest zijn, die op het Achtereind woonde. De meid zat juist de koe te melken, toen zij de brandende schaapherder bemerkte en ze heeft er van angst iets van overgehouden. Onnodig te zeggen dat dat die dag grote consignatie geweest is in het Achtereind.

Onderwerp

SINSAG 0220 - Andere Begegnungen mit dem Feuermann    SINSAG 0220 - Andere Begegnungen mit dem Feuermann

Beschrijving

Een herder houdt zijn schapen in de buurt van de Kattenkuil. Er komt een militaire wagen voorbij, waar de kist met de soldij vanaf valt. De herder verbergt de kist. De voerman kan de kist niet meer vinden en de herder ontkent hem te hebben en zegt: "Als ik hem heb, mag ik hier in vuur en vlam ronddwalen". Hetgeen gebeurde.

E701.4 - Soul of fire.    E701.4 - Soul of fire.

F497 - Fire-spirits.    F497 - Fire-spirits.