Een sage (mondeling), juni 1976

Hoofdtekst

Een boerenknecht ging op een late avond eens langs de Bokse Heide, toen ie in de verte een man zag staan die hij hield voor een van zijn vrienden. [Verteller kucht] Terwijl ie op de man afging, zei hij: ‘Toe dikke, geef mij eens wat vuur.’ Maar de dikke veranderde plotseling in die gloeiige en achtervolgde de boerenknecht die het ijlings op een lopen zette. Gelukkig kon hij nog juist op tijd de schuur van De Zandhoven, waar hij als knecht diende, bereiken, de deur openen en binnen vluchten. Maar de volgenden dag stond op de schuurdeur een grote zwartgeblakerde hand waarmee de gloeiige de knecht had willen grijpen. En wanneer thans nog de kinderen van de Bokse Hei ongehoorzaam zijn aan hun ouders, dreigt men hen met de uitroep: ‘Wacht, ik zal de gloeiige eens roepen.’

Beschrijving

Een boerenknecht ontmoet op een avond op de Boksheide een dikke man. Als hij de dikke om vuur vraagt verandert deze plotseling in de gloeiige. De gloeiige achtervolgt de boerenknecht, die nog net op tijd de schuur binnen kan vluchten. De volgende dag staat op de schuurdeur een grote zwartgeblakerde handafdruk.

De Zandhoven    De Zandhoven

Boksheide    Boksheide