Een sage (mondeling), juni 1976

Hoofdtekst

Twee jonge boeren uit Duizel waren naar de kermis in Knegsel geweest, en ’s avonds keerden ze tamelijk aangeschoten naar huis terug. Hun weg liep door de hei. Bij het zogenaamde Biesven kwam het gesprek onwillekeurig op de gloeiige. ‘Ik ben er niet bang van’, zei de ene, ‘en als ie hier voor me kwam staan, dan zou ik ‘r geen stap voor verzetten.’ En daar stond plotseling de gloeiige voor hem. De jonge boer vergat zijn woorden en rende weg zonder op of om te zien, en liep in zijn onstuimigheid het nabijgelegen ven in.

Beschrijving

Twee boeren keren huiswaarts over de hei. Bij het Biesven komt hun gesprek op de gloeiige. De ene boer beweert niet bang te zijn voor de gloeiige, zelfs niet als deze voor hem zou komen staan. Plotseling staat de gloeiige voor hem. De boer rent vervolgens het ven in.

Duizel    Duizel

Knegsel    Knegsel