Een sage (mondeling), juni 1976

Hoofdtekst

Een inwoner uit Zeelst beleefde eens een zeer zonderling avontuur met de gloeiige. Op een avond was hij op bezoek geweest in het plaatsje Meerveldhoven, en toen hij ’s avonds laat naar huis terugkeerde zag hij onderweg een man staan. Menende dat het een kennis was en ook omdat hij liever in gezelschap was dan alleen, vroeg hij aan de man of hij meeging. Deze zei niets maar ging aanstonds mee. Een beetje verderop stond een dikke holle boom, en plotseling begon het daar de man parten te spelen. Als een dwaas holde hij daar een paar maal in het rond, om de boom, en kroop er dan plotseling in. En enkele ogenblikken later was het alsof de boom in vuur en vlam stond. Begrijpelijk dat de avondlijke wandelaar het op een lopen zette en buiten adem thuis aankwam. Toen hij een uur later vanuit een zoldervenster naar buiten keek, zag hij hoe de gloeiige nog altijd aan ’t vuur maken was. Hij heeft ’t nooit vergeten.

Beschrijving

Een inwoner uit Zeelst wandelt ’s avonds naar huis na een bezoek aan Meerveldhoven. Onderweg ziet hij een man staan die hij vraagt om mee te gaan. De man gaat zonder iets te zeggen met hem mee. Als ze even later bij een dikke holle boom komen, begint de man om de boom te hollen en kruipt hij in de boom, die vervolgens in brand vliegt. De wandelaar slaat op de vlucht, en thuis aangekomen kan hij vanuit het zoldervenster zien hoe de gloeiige nog steeds bezig is met vuur maken.

Zeelst    Zeelst

Meerveldhoven    Meerveldhoven