Een sage (mondeling), juni 1976

Hoofdtekst

Een voerman reed van Vessem naar Eindhoven. Dommelende op zijn wagen, naderde hij de heide van Zandoerle. Plotseling bleef zijn wagen in het zand steken, en het paard stond pal stil. Wat voor moeite de voerman ook deed om zijn wagen los te krijgen, het lukte hem niet. Hulpvaardige handen waren er in de omtrek niet. Daar kwam de man opeens op de gedachte om de gloeiige, die daar weleens meer verscheen, om hulp te vragen. Uit alle macht riep hij daarom: ‘Allee gloeiige, span veur en help ‘s trekke.’ En nauwelijks had ie deze woorden geroepen, of de gloeiige in eigen persoon plaatste zich voor de wagen en reed in volle vaart verder.

Beschrijving

De wagen van een voerman blijft bij de heide in het zand steken. Het lukt de voerman niet om de wagen los te krijgen en de voerman besluit om de gloeiige om hulp te vragen. Zodra hij om hulp geroepen heeft verschijnt de gloeiige, die de wagen verder laat rijden.

Vessem    Vessem

Eindhoven    Eindhoven