Een sage (mondeling), juni 1976

Hoofdtekst

Het moet minstens honderd jaar geleden zijn dat ‘n zekere Henrikus van der Akker woonde aan ’t oude pannehuis, juist tegenover de steuter in de Peel. Als Henrikus van der Akker ’s avonds met kar en paard over de Heiweg reed, kwam er de gloeiige op de stoot van de kar zitten. Die gloeiige moest vroeger tijdens zijn leven minstens een jonker of een raadsman geweest zijn, want hij had nog steeds schoenen aan met gouden gespen. Op een winteravond zat Henrikus rustig thuis toen er een vrouwke binnen kwam vallen, buiten adem en meer dood dan levend. Geen wonder, want ze werd door de gloeiige achterna gezeten. Toevallig zat ‘r bij Van der Akker eene pater kapucijn, die in Boxmeer enkele missen had gelezen en nu bij Henrikus bleef overnachten. Wetende dat de geestelijkheid heel wat macht had over bovennatuurlijke zaken, vroeg Henrikus aan de pater of deze geen eind kon maken aan de fratsen van de gloeiige. En op ‘tzelfde moment dat hij dit vroeg, kwam de gloeiige door het bovenvenster gluren. Toen de pater kapucijn daar zo de gloeiige zag staan, stond hij op, maakte de deur open en stapte naar buiten. Daar bleef hij ’n poosje met de gloeiige staan praten. Daarna wandelden ze samen weg. Wat er zoal onderweg tussen die twee besproken is, is nooit iemand aan de weet gekomen, maar sindsdien hebben de mensen de gloeiige nooit meer gezien.

Beschrijving

Wanneer Henrikus van der Akker met zijn kar over de Heiweg reed, kwam de gloeiige bij hem op de kar zitten. De gloeiige was waarschijnlijk van gegoede afkomst, want hij had nog schoenen met gouden gespen aan. Op een avond, toen Henrikus thuis was, kwam er een vrouw binnenvallen die achterna gezeten werd door de gloeiige. Toevallig was er ook een pater kapucijn aanwezig en Henrikus vroeg de pater, wetende dat geestelijken macht hebben over bovennatuurlijke zaken, om hulp tegen de gloeiige. De pater ging naar buiten om met de gloeiige te praten, en samen wandelden ze weg. Sindsdien werd de gloeiige niet meer gezien.

Henrikus van der Akker    Henrikus van der Akker

de Peel    de Peel