Een sage (mondeling), vrijdag 07 augustus 1981

Hoofdtekst

[Wit:] Nen man, wel den knecht har, den mos der 's nachens ok wa oet en at der woar braand was, dan zag den n braand, en zol der braand komn, dan wus he t ok a eerder, at der was. En at der een dood zol goan, wus he t ok. Dan zer he nog niks.
E: Woar kon he t an mearkn at der een doad zol goan?
Wit: Dat weet ik nich hoo at he dat mearkn kon. He, he zer he en ik was zoa lui, ik wol zoa geern sloapn, eer mos ik hen pisn, doe dech he, dat kan ik in n stal nog wa redn en doe gung he noar de w.c. en doe mos he ... dat he boetn kwam. Zee, dat zint almoal ding.
E: Dat is ok wa oetkomn, dat den is stöarvn?
Wit: Joa dat kwam wa oet. Mer dat warn goede ding, loa'k mer zegn dan in t vuurtn en dat was gennen lelkn keerl, mer den har dat ook bie zich.
E: Veroonderstel es, den keerl den zol zeen dat ik doad zol goan en he zol dat tegn mie zegn, pas op owwer ne wek, dan gees doe doad, dat mag'j nich geern heurn.
Wit: Dat deer he nich.
E: Dat hol he wa veur zik zölf.
Wit: Doar was he völs te verstaandig too.
E: Mer zie vröagn hem toch wa, wel zal der dan stearvn.
Wit: He?
E: Zie vröagn hem toch wa, wel zal der dan stearvn?
Wit: Joa wa dan ging he wa noar zukke leu hen en zer: loat t hoes verzekern of hoger der in doon of zoo, wee'j wat der dan bie te pas kwam, dat bekeek he zik dan, wat em der van dochn, doodgoan en verbrandn was ok nich netzölfde. Wees wa, dat kon he dan al nog iets owwer zegn in t vuurtn.
E: Wus he dan ok, of ' snel zol gebuurn met zonnen braand of nich?
Wit: Nee, dat weet ik nich.

SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.    SINSAG 0486 - Andere Todesvorzeichen.

SINSAG 0491 - Vorzeichen eines Brandes    SINSAG 0491 - Vorzeichen eines Brandes

Beschrijving

Een boerenknecht kan voorspellen waar een brand komt en dat er iemand gaat sterven. Over de branden waarschuwt hij mensen wel van tevoren, maar niet over wie er gaat sterven.

Collectie Engelbertink, verslag 18, verhaal 10

Zie ENGELB_18_011