Een sage (mondeling), vrijdag 07 augustus 1981

Hoofdtekst

E: In n biebel steet toch ok wa in, dat de geestelikheid dee krig toch ok wa de macht um duwels oet te drievn, ja dee macht kriegt ze ok.
Dochter: Ja en no ja, ik verget nooit, dat da'w n keer bie tante Hanna, dat oom Herman n keer zea, oons Hanna zöt der mangs oet, et is mangs heelmoal vot en toe, no ja, toe brein ik dat almoal an mekaar en doe deank ik, ja, ja, ja kan weazn, want woar veun ik t, zeg he, in t heui, t was heelmoals in oalde lapn. zeg oom Herman. Ach wat, zeg et, in sloap valn met heui trekn. Dat means dat öazn en dat dee en dat kan ook wa, mer dat ene oalde, het was ne kleane gedaante en t was net n beeld, ie konn niks kenn nen man of ne vrouw nich, t warn almoal lapweark net as n beeld, he, en doe mien eumke, dat was ok nog wa strabaant, oom Herman met den bult en doe wol t langs t hoes, dat figuur dan, he, doe dan gennen hoond meer was, mer n means was en doe zeg het tegn hem, doar ginder geet n weg hen, n Drienerweg. Ja, zeg den gedaante toen. Ik dach, ik wol hier binn duurnoar Kloas en dat was de wasseriej en dee oalde stem en dee kleane gedaante, no ja, en doe ik t later van oom Herman heurn, ik deank...
E: Den is t west.
Dochter: Dat kon toch wa, ik har hoast zegd, dat trok altied hier weer hen. Et har hier ok nog ne wonning. En at het no heelmoal doare bekkeriej met oom Herman har had, no ja, dat was heelmoal ja.
Wit: Ik weet eigenlik nich.
Dochter: dee kinder warn vroog weezn en dee bint zölf, dat wee'j zölf ook wa, Truus, duur n tak van oonze familie bint as ware boetn spel zat en doe hebt de voogdn hebt eer weer op de plaats van de boerderiej holpn. Dus dee kinder hebt zik a meteen mötn verweern tegn de buurt, want t vee en al hebt ze bie de buurt van de kinder zat en doarum was t nich aait zoo lekker in de buurt, bie Peterman alles ging vot, n oaldsten was zesteen en t vee ging noar de buurn noar n Peterman, bie n Heurman en dee jongs heuldn niks as dat oalde hoes, dus doarum was de buurt eer lelk op de hoed. Maar, eh in Hengelo, doar woonn den Freerikeum en den hef veur eer opsprokn en hier dinges doar, sogtoen den oaldn, hoe k heetn den, Mans, Mans Bos, van Timman.
Wil: Van Timmans-Jans.
Dochter: Den was ook voogd awwer de kinder van beide kaantn, van Witbreuks kaant en van de moeders kaant van Poorthoes kaant. Kiek dat he'j no nich meer, at t oe no slecht of verkeerd geet, der is gen means. Wie hebt t hier nog had met den schoapdiefstal, doe zeg de politie: Ik begrijp niet, Herman, dat je daar heen ging. Ja, zeg Herman as ik in nood zit, koomp he ok hier. Ze hebt n kwarteer in de wei stoan met n schoapndeef met t schoap op n schoolder eer at de politie kwam.
Wil: Mer zie bint der toch vuur, dan möt ze toch ok komn.
Dochter: zee könt nich wochtn.