Een weet niet (mondeling), woensdag 04 juli 1984

Hoofdtekst

E: Is der ok n verhaal van van Wijngaardn of nich? Van Wijngaardn hef der ok wa mangs owwer vertöln.
HS: Hier hebt ze vroger twee groepn had: Patriotn en Oranje ach prinsgezindn. ... Iets later de patriotn en hier in t olderwetse gedeelte meer oranje klantn en schijnbaar heeft daar in de grote straat een patriot gewoond. Dat was nog a nen lastign, hef n geweer had en at der ne oranjeklant van de Höfte ... dan har he der opschötn en de jong van de Höfte ... dat zö'w oe ofleern en zie goat der opan met ne hele koppel en was neet in hoes west, t geweer zoo in anslag mer toe har he de jongs of ... toe was he bange wördn en toe was he weg evlucht, doar achteroet en .... verder en miene tante, toe was ik zo'nne jonge, Jan Vencent hetn den patriot, Jan Vencent, die stroperhoaze, hee wordt duur de roetn bloazn, hee wol scheetn op hem ... toch de achterduur oet.
HS: Hier he'j ne poompe ... strate bie de grote kerk, de prinsgezinden waren beter gezien hier in Riesn as dee patriotn, hebben ze die pomp verplaatst, - ... dit gedeelte, heeft die vroeger gestaan bij de coöperatie, doar hef he estoan.
E: Riesn is toch altied oranjegezind hè?
A: Joa, joa.
E: Dat dateert misschien a vanof dee tied a ? Dat hier doo meer oranjegezindn warn as patriotn?
MS: Wat steet der vuur vuur dee poompe zûvntienneegnneegntig?
HS: Zûevntienneegnneegntig. mean ik.

Beschrijving

Een Patriot heeft op een Prinsgezinde geschoten. Zodra de Prinsgezinden zich willen vergelden, vlucht de Patriot.

Collectie Engelbertink, verslag 20, verhaal 1

Jan Vencent    Jan Vencent