Een sage (mondeling), van woensdag 01 september 1976 t/m dinsdag 30 november 1976

Hoofdtekst

Baej Brunen, daar stond de boerderaej in brand. Toen was ie met het pàèrd naor Neer geweest, naor Dieker-Tunke näömden ze het. Daor haeje daor de kampioenhingst. Ik- en het was zo bitterkoud, verschrikkelijk toen, dan kom ik terug en ik was een traejn bij Brunen en daar stond de boerderaej in brand, zaag ik. Heel wat volk baeje, maar het meiste vee kostten ze niet maer van de stal krijgen, waest een blok. Dat is toen verbrand. Ha, heel väöl is toen verbrand, hè? En de brandwaer van het kapel war daor, kost der niks aan doen. De wind kwam van Panningen af, en dat blaos heel rop, op die boerderaeje van Simons. Daor vlogen alle vonken haen. En dan gingen ze die rep nat maken, wat auch goed waar, want van Brunen zien war geen redding väör, väör die nog te vrijwaeren. Maar dat badden auche niet, want van binnen waoren der al jonge zimmen, die taegen die sjaerle aongeklommen en de poppen oettrekken [Interviewer: ‘Ja’]. Dat was een boerderaej met handpannen, het is er nog. Maar es kieken een dei, as je der kommen. Toch, die aovend, en dan kumpt keplaon van Heldendaorp, keploan Verhegge. En daej raep mich, ik moet baej hum kommen, ‘gauw!’ zeed e. En ich was toen baej het zangkoor, dus daor kende me goed, wa, en het was druk op de repetitie auch, hè? ‘Nou moste mie vastholden,’ zeed e, ‘met een hand,’ zeed e, ‘met de rechtse hand, op mien rechtse schouder. En dan motten we baejgaan met een ruk op die boerderaej aan gaan stormen, van Brunen, die dan in brand is.’ En dat daeden we, en dan sluit e een diek kerkboek open en geit dan baeje. En hae had nog keen twaej minuten gebeit- bed, of dat wind, dei dreit zich, en dei kumpt van Heldendaorp af, van jeu kumpt tot Keuningselaan. En geen ein vonk ging maer op de boerderaeje, en da loog ik geen aover. Dat gebeurde daor, dat heb ik duk moeten vertellen.

TM 3116 - Persoon kan de wind draaien    TM 3116 - Persoon kan de wind draaien

Beschrijving

Bij een brand zegt kapelaan Verhegge tegen de verteller: 'Leg je hand op mijn rechterschouder. We gaan met de rug naar de brand staan.' De kapelaan ging bidden en binnen twee minuten was de wind gedraaid, zodat een andere boerderij niet zou afbranden.

Brunen    Brunen

Simons    Simons