Een sage (mondeling), december 1976

Hoofdtekst

Zou graag willen vertellen over de zogenaamde ouwe man in de mijn. En dat is het gedeelte waar niet meer wordt gewerkt, omdat dat de ontginbare kool weg is. En daarom wordt het vervallen gedeelte genoemd. Dat is een gedeelte dat is absoluut nergens meer voor dient. Dat zelfs in het begin officieel werd gebruikt, de ouwe man. Dus der ouwe man. En bij de oude ontginningswijze bleven de gangen langer staan he. Dak, de wanden enzovoorts, zat solider, omdat het niet zo drukte. Als nu een deel werd verlaten, en men was er zoals gewoonlijk vlak in de buurt bij aan het werken, kon het er weleens spoken hè. Men hoorde er gekraak en geritsel vanaf komen. Ergens een verzetting of een instorting. Dat hoorde zich erg onheimelijk aan. Het begon in dat oud gedeelte, een ouwe man te spoken. Men hoorde zijn schrei, men hoorde hem bezig met breken en de benaming daor zit een oude man in, ging over het verlate gedeelte over in de ouwe man. Als jonge aanvangende, heeft de ouwe man achter het Zimmermanns Hubertje aangezeten. En die kon gelukkig nog hard rennen dat Hubertje dat hij slechts de streel, de misgreep van de hand van de oude man, op zijn rug gevoeld heeft. Waar dit is geschiedt, is altijd nog de ouwe man blieven heten en dat komt eigenlijk het verhaaltje van de domaniale mijn. Dat is een, dat is de oudste mijn eigenlijk van Europa.

Beschrijving

'De oude man' is een gedeelte waar niet meer gewerkt wordt. Iemand is door de oude man achterna gezeten. Hij kon nog net ontkomen.

E436 - Ghost detected.    E436 - Ghost detected.

E261 - Wandering ghost makes attack.    E261 - Wandering ghost makes attack.