Een mop (mondeling), van woensdag 01 september 1976 t/m dinsdag 30 november 1976

Hoofdtekst

Wae hèjjen een faestaovend in Heldendaorp, hè? En dat was daor toch zo stille, haor, det publiek. Neamens waors get te vertellen. Ja, den aovend zo umkraegen, dat was auch niks. En daor zit der eine, hae begint, Gerrit, Gert Wier. ‘Jao, wat voor?’ ‘Maar ge mot gij vertellen wat gij metgemaakt heb!’ ‘Ja, is goed. Is goed,’ zeed Sef. ‘En dat wie der gezegd,’ zeed Sef taegen mae, ‘Graag wil ik dat auch nog zàège, wie we naor Keuningslust zien gewaest, vräöger wannaer wae daor wie vergadering kosten haolden.’ Ik zeg: ‘Ja good.’ Zegt: ‘Nou kumt het baej mie, sa, nou weit ik waor dat op aan geit, ach,’ zeed hae. ‘Good,’ zag ik, en Sef mor an het brabbelen. En zondeg naor haejre … good, en daor heb ik op een knae zeten. ‘Wae gaon naor Keuningslust haer, naor die café, naor Bos, en Bos dat is daor waor eh- zien vrouw waar al jaoren daod, hè? En … dan praot hae, wannaer kon hae die vergadering openen? ‘Ja, nog niet, want wae hebben andere zaoken, dan en dan. Jao, dat kumt zich op een paar maand niet,’ zegt Sef. Dat waar [?]. Nou, dat geven wae het toch wel, dat wordt dan die vergadering gehouwen, die wierverzekering. Maar daor evenkes zit hae bort, en dan hae zegt: ‘Ik kan nog geenens ein bieëst draogend kriegen! Nog gaen vàèrke! Een pàèrd nog niet! Niks!’ Wae zeggen hem daer ten minste: ‘dat ligt aan het water,’ ‘En deze zigt dit en dei zigt det, ik weit mie maer wel ik geluiven mot,’ zeed hae, hè? En … daor kumt daor een breurke, zo’n âld breurke van Sevenum aangezàèten. En ja, daor zien ze auch nog een hiel bietjen achter, want hae wust wel wat daor vräöger gefokt wordt, zegt [lacht] ezels, hè, wa, wa, in Sevenum, hè, hebben ze de naam van dette, hè? Ah, ich kel … daor kumt der waer enne haer gezàèten, en dan was dat een breurke van Keuningslust. En daor vertelte hem van förste, potverdorre zeg, dat is niet gestopt. ‘Heb ik goed vieh,’ zeed hae, ‘en niks dre- niks draogde, wilt niet!’ Wae zegt den boor: ‘Dat bust zegt niet dat dat zelf däöd, mor gedeeltelijk wel.’ ‘Wat?!’ zegt de boor. ‘En jao, witstoe watstoe most doen?’ ‘Ja, dat wàèt ik, jong. Dat is eh,’ haeje, ‘Is der een mis, en dan is het braod zeigenen, vöär het viehe en dingen. Dink deraan: kom!’ ‘Das good,’ zeed hae. Maar Bos dei gaot, dei eh- good, het braod gekregen, naar die mis, en daor het braod laoten zàègenen. En dat braod, gedeeltelijk aan het vae gevoerd, maar het zelf auch geàèt. Net zo goed voor mens die ge broekt as het vae, wat gezàègend is. Maar dan zitten wae daor, en: ‘Wil je nog ein glaos beer? En Sef, haeje ze al besteld?’ ‘Ja,’ zeede Bos, ‘Die maagd, die kumt vord, die brengt het. Die dienstmaagd.’ En dan kumt die, en die kaek die zo sjun aan! ‘Dat bedoul ik nou eigen! Dat zou ik nog een goeien bezatten en een brei.’ Doe zag ik met een stom waord, ‘Ja, strumme worst haeje toen nog niet,’ zag ik. ‘Ook vandaag is dat veranderd,’ zag ik, hè? En doe zag ik met een dum waord: ‘Ich weit het niet, maar ik geleuf dat die maagd der rauw van gegàèten heeft!’ [gelach]

TM 4302 - Volksgeneeskunde    TM 4302 - Volksgeneeskunde

Beschrijving

De vrouw van de boer is dood, en zijn beesten willen niet dragen. Een boertje uit Sevenum (waar ze ezels paarden noemen) zegt: Laat ze gezegend brood eten. De boer eet er zelf ook van. In het café komen ze erachter dat zijn dienstmaagd ook zwanger is, en er wordt gesuggereerd dat de boer haar zelf heeft bezwangerd.

Gert Wier    Gert Wier

Gerrit Wier    Gerrit Wier